24 Ocak 2011 Pazartesi

Mutfak Gurusu

Annemden gecmis olmali bu mutfak sevgisi bana, o bir mutfak gurusudur,mesela dolapta birsey yok sanirsiniz o kac cesit yemek cikarir olmayan malzemeden, inanilmaz yaraticidir, ben henüz yaraticilik konusunda onun mertebesine tabiiki gelemedim ama ugrasiyorum :)Tabii bir de saglikli beslenme konumuz var, marketlerden alinmis meyva sulari pudingler, hazir kekler yani bilumum E lerle hazirlanmis ne varsa annemin gözünde "zehir"dir, kazara bunlardan birini eve sokmaya gör, tamam hakim bey cezam büyük biliyorum, diye yalvaran bir suclu pozisyonunda bulursunuz kendinizi. Oglum (ki kendisi 19 yasinda) gecen sene eve söyle geldi " Anne inanmiycaksin ama markette basima söyle bir olay geldi (baya bildiginiz süpermarket, bakkal falan diil yani) kasaya geldigimde, kasadaki kiz yüzüme bakti, "Sen Cemsin dimi " dedi, tabi bizimki allah kahretsin cok yakisikliyim diye düsünürken bomba gelmis "kusura bakma ama gecenlerde annanene söz verdim, eger hazir meyva suyu alirsan, kasadan gecirmiycem" !!! Buyrun..yani durumumuz budur.. Fast food olayina hic girmiyorum tabii bu anlattiklarimdan sonra. Evimde plastik kap kullanamam, hersey cam olmali, yoksa yüksek saglik kurulu (o merci annem oluyor) asla izin vermez..Yani restoran acsam basim belediye ile bu kadar dertte olmazdi, söyliyim..Evimde devamli bir denetleme kurulu geziyor..Ama itiraf etmem gerekirse bu siki denetimin bize cok faydasi dokunuyor, gercekten evde hazirlanmis meyvasularinin, kurabiyelerin,pastalarin yerini hicbir sey tutmuyor. Cocuklar da bu sikiyönetime cok alistilar (zaten baska sanslari yok), onlar da sadece ev yapimi tercih ediyorlar. Deneyin aslinda cok kolay,sadece kekinizi pastanizi degil,  ice tea`nizi, limonatanizi, elmasuyunuzu evde yapin. Sadece bir meyva presine ihtiyaciniz var, sonra hergün taze sikilmis meyvasulari, karistirin, kokteyl yapin... Göreceksiniz üstelik disardan aldiklarinizdan cok cabuk tüketilicek sizin yaptiklariniz.
Simdi annemin harika pastalarindan birini yaziyorum:
Cayli Pasta

 


3 yumurta sarisi, 1,5 su bardagi seker, 1 su bardagi siviyag (cok dolu olmasin), 1 su bardagi demlenmis siyah cay, 2,5 su bardagi un, 1,5 su bardagi süt, kabartma tozu, icine koymak icin 100g badem (elinizin altinda badem yerine fistik, findik varsa da olur, ama en cok badem yakisiyor), üzerine serpmek icin hindistan cevizi,4 tatli k. kasigi kakao
Firini önceden 175-180 C ye ayarlayin.
3 yumurta sarisini sekerle mixerin orta derecesinde cirpin, buna önce kakaoyu sonra sirasiyla yagi ve cayi ekleyin, iyice karistirin. Bu karisimdan 1 su bardagini bir kenara ayirin, geri kalanin icine sütü, unu, kabartma tozunu ve bademleri (biraz dövülmüs olsun) katip karistirin. Firin kabinin kenarlarini yaglayip, unlayin, dibine de yagli kagit döseyin. Karisimi icine dökün. Yaklasik ½ saatte pisiyor. Cikarinca sicakken üstünü heryerinden yerinden kürdanla delin ve kenara ayirdiginiz 1 bardaklik karisimi üzerine dökün.Soguyunca üzerine hindistan cevizi serpin.

Bir de portakal sezonu bitmeden;
portakal likörü  yapalim, son derece lezzetli, kahvenin yanina da cok yakisiyor, ya da vanilyali dondurmanin üzerine, tek basina da ayri güzel
hazirlamasi cok kolay ama icene kadar biraz sabretmeniz gerekiyor.cok da güzel bir hediye bir arkadasiniza giderken.. (ben kendi yaptigim seyleri hediye etmeyi cok seviyorum cünkü)
4 kan portakal, 300 gr kesme seker, 2 tane cubuk tarcin, 12-15 tane kisnis, 1 sise (0.7 lt) konyak ya da weinbrand
Kan portakallari cok sicak suda iyice yikayin, kurulayin, 3 tanesinin kabuklarini soyup kabuklarin beyazlarini iyice temizleyin ve kabuklari ince ince kiyin, seker ve baharatlarla uzunca bir kavanoza doldurun, portakallarin suyunu sikin,  üzerine doldurun, konyagi ekleyin. Hepsini bir kere karistirdiktan sonra agzini sikica kapayin ve 6-8 hafta kadar serin ve karanlik bir yerde bekletin. Ben buzdolabinin sebzelik kismini kullaniyorum. Her hafta bir kere karistirin. en iyi neticeyi 8 haftada veriyor. Daha sonra likör icin kullanmak istediginiz siselere cok ince filtreden gecirerek doldurun (kahve filtresi de kullanabilirsiniz). Gidip güzel bir likör sisesi alin kendinize, nereye koyarsaniz koyun,bakinca size keyif verecek bir sise olsun, sonra da portakal likörünüzü doldurun icine.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder