24 Şubat 2011 Perşembe

Ah bitmese...

Ah bitmese..evet aklinizdan bir sürü konu gecmistir bu baslikla ilgili ama, ben haftasonundan bahsediyorum hani  daha cumadan, uzun bir tatile cikiyormus hissiyle baslayan, pazarin ögle saatlerinde de – yaa ne cabuk gecti gene – hayiflanmasiyla  sonuclanan o kisacik iki günden. Sizin icin de kesin öyledir, haftasonlarini ne kadar cesitli ugraslarla ve  keyifli saatlerle doldurarak gecirirsek bir o kadar da  uzun gecmis gibi gelir bize hep… Bunlardan biri de benim icin, hani o hic doymiycakmis gibi hazirlanan, yaysan 3 ögüne sigacak veya cagirsan komsulari da doyuracak, bütün ailenin, sevdiklerimin biraraya geldigi pazar kahvaltilaridir. Evet arada bir, keyifli bir mekanda disarida yapilan kahvaltilari da sevdigimi inkar edemiycem ama gene de en güzeli evde hazirlanan kahvaltilar. Kocaman bir gün önünüzdedir, aksam yemegi gibi birazdan kimse yorgun düsmiycektir, saatlerce masada mutlu sohbetlerde oturulabilir ve hatta daha aksamüstü icin programlar bile yapilabilir. Neden kahvalti bu kadar mutlu eder insani acaba?
Cemal Süreya’nin dedigi gibi;
Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı


Kahvalti hazirlamak da o masada saatlerce oturmak da benim icin ayri bir keyif, ama o masada mutlaka olmasi gereken üclü ve hatta digerleri olmasa da onlar olsun yeter dediklerim her zaman icin beyaz peynir, zeytin ve de lezzetli domatesler ( ahhh alacati domatesleri..) iste tam da bu üclüde inanilmaz seciciyim, komik gelicek ama belki de hayatimda hic birsey de olmadigi kadar…ne yazik ki, Viyana’da istedigim beyaz peyniri, o güzel ege zeytinlerini, domateslerini bulamadigimdan artik bulabildigimin en iyisine boynum bükük razi olma durumundayim, bunun caresini de gümrükte yakalanacagimi bilmeme ragmen cogu Türkiye dönüslerimde, zeytinleri, peynirleri paketleyip bavuluma sikistirmakta, bu da yetmiyomus gibi, islerinden dolayi siklikla Türkiyeye gidip gelen esimin de o kücücük valizine israrla onlari da doldurmasini istemekte ariyorum…J Neyse sükretsin ki henüz domates siparisinde bulunmuyorum…

Gene böyle haftasonu keyiflerimizden birinde kitaplardan karistirip buldugum bir tarifi uyguladim, biraz el oyaliyor, 1 gece önceden hazirlamak gerekiyor  ama sofraya cok yakisti..vaktinizin oldugu bir hafta sonu denemeye deger;


Yogurt ve kayisi marmelatli tatli yumurtalar

12 yumurta
3 yaprak jelatin
80 g pudra sekeri
150 g yogurt
1 limon kabugu rendesi
3 yemek k limon suyu
2 yemek k portakal likörü
150 g krema
 tuz
 kayisi marmelati
 yumurtalari dizmek icin bolca tozseker

yumurtalari dikkatli bir sekilde tepelerinden kesin, 2 yumurtanin ak ve sarisini ayirip kenara koyun . diger  yumurta iclerini baska bir yerde kullanmak icin (harika bir omlet icin mesela)saklayin. biz bos yumurta kabuklarini kullanicagiz, sicak suda kabuklari dikkatlice yikayin, firini 100C ye ayarlayin ve firin izgarasinin üzerinde 10 dakika kadar kurutun. Karton yumurta kaplarinizi atmadiysaniz, onlarin icine yerlestirebilirsiniz daha sonra.
Jelatini soguk suda yumusatin, 2 yumurta sarisi ve 40 g pudrasekerini mixerle krem gibi olana kadar cirpin, yogurdu limon kabugu rendesini ve limon suyunu ekleyin. Jelatini ezip ilitilmis likörün icinde eritin ve yogurtlu karisima katip karistirin, karisimi buzdolabina koyun
Kremayi iyice cirpin, ayri bir kapta da yumurta aklarini bir tutam tuzu ve geri kalan pudra sekerini de ekleyin ve kar yapin. Daha sonra ikisini de yogurtlu karisima katin.Hafif sertlesmeye baslayinca ucu genis agizli bir krema sikma torbasina koyup yumurta kabuklarini bu karisimla doldurun. Geceyi buzdolabinda gecirecekler.
Sabahleyin ufak bir caykasigiyla kabuklarin orta kismindan kücük bir parca puddingi cikarin, buraya yumurtanin sarisi olarak gene ayni büyükllükte bir kasikla kayisi marmelati ekleyin. Genisce bir kaseye yumurtalari üzerine yerlestirebilecek miktarda tozseker doldurduktan sonra yumurtalarinizi yerlestirin.
Tabii yumurtalarinizi gene bir haftasonu keyfi icin eskicileri dolasirken buldugunuz farkli eski yumurta kaplarinda da sunabilirsiniz, cok da sik olur.
Ugrastiniz ama sonuc güzel olacak..



TopOfBlogs

3 yorum:

  1. Bir miminiz var bende. Blogumdaki son yaziya bir goz atabilirseniz sevinirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. daha akşam yatarkenden bir an evvel sabah olsa da kahvaltı etsem dermi bi kadın !! evet ;;der :))) ben ..........
    herkesler bilir nasıl bi kahvaltı canavarı olduğumu :))))

    YanıtlaSil
  3. atmazmiyim hic..benden de sevgiler

    YanıtlaSil