12 Şubat 2011 Cumartesi

Her derde deva, lahana

Sanirim siz de, cocuklugunuzda ispanak, havuc, portakalin faydalarini dinleyerek büyümüssünüzdür. Ama herhalde, cok aziniz bizim gibi (ben ve kizkardesim) bütün cocuklugu boyunca lahananin faydalarini dinlemistir. Annemin nefis sofrasinda otururken, ayni zamanda faydali besinler, mutfaktaki tehlikeler, yemek yerken düstügümüz hatalarla ilgili seminer konularina hazirlikli olmalisiniz. Ama kimi konular vardir ki onlar annemin ders programindan hic cikmaz, lahana gibi mesela… Bende cocuklugumdan beri dinledigim ve türlü sekilde soframizda buldugum ve artik benimde sofralarimin vazgecilmezlerinden olan lahanayi sizle paylasayim istedim. (Annem benimle gurur duysun, dersimi ögrendigim icin..)

Iste size lahananin saymakla bitmeyecek faydalarindan bazilari:


Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller  içeren lahana,  kanı temizleyip cildi güzelleştir Vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür. Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır. Öksürüğü keser, balgamı azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır. Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır. Kandaki şeker oranını azaltır
Lahananin iyilestirici özelligine en iyi örnek bizzat kizkardesimin kedisi, Oli..
Ebru, Oli’yi hayvan yurdundan aliyor, yurda gittiginde birbirinden güzel yavru kedilerin yaninda Oli’yi görüyor, hasta ciliz, öldü ölecek diye bakiyorlar ordakiler. Cok üzülüyor onun bu haline, „ben bunu istiyorum“ deyip alip geliyor Oli’yi, dogru götürüyor veterinere, ama orda da duyduklari yurttaki veterinerin söylediklerinden farkli olmuyor, yasamaz, mide bitmis, kan geliyor diyor. Yasatmaya azimli ama kardesim, anneme danisiyor. Ben iyilestiririm onu diyor annem, dayiyor Oli’nin önüne sabah aksam lahanayi, isin komik tarafi Oli de yiyor lahanalari kitir kitir…cok degil 2 hafta icinde ciddi bir düzelme gösteriyor Oli, bir sonraki veteriner ziyaretinde saskinlik geciriyor veteriner, „bu ayni kedi mi?, hic bir seyi kalmamis sapasaglam“ diye..O gün bugündür de Oli sapasaglam, güclü kuvvetli, orta yasli bir delikanli simdi.
Eksik etmeyin lahanayi siz de sofranizdan, bol bol salatasini yapin, ince kiyilmis lahanalari biraz tuzla yogurun, hafif yumusasinlar, icine keyfinize göre bir elma rendeleyin, cok yakisir lahanaya, bazen ceviz koyun varsa elinizin altinda, üstüne de limon, zeytinyagi. Istediginiz gibi cesitlendirebilirsiniz bu salatayi.
Yilbasinda yaptigim ara sicaklarin icinde (tabiiki) bir de lahana yemegi vardi, oldukca cok begenildi, iste tarifi:
Hindi jambonlu lahana
1 orta boy lahana
1 adet yesil elma
1 sogan
4-5 adet karanfil
3-4 adet defne yapragi
1 limonun suyu
2 corba k. elma sirkesi
1 corba k. tereyag
6-7 dilim füme hindi eti dilimi
Lahanayi ince ince kiyin, yikayip bir tencerede haslayin 10 dakika kadar kaynasin, sonra suyunu dökün. Derince bir kaba tereyagini koyup lahanalari 5 dakika kadar tereyag ile kavurun. Bir bütün sogani soyup karanfilleri üzerine saplayin ve bunu lahanalarin ortasina oturtun. Elmayi soyup rendeleyin ve bunu da lahanalara katin.Defne yapraklarini ve tuzunu da koyduktan sonra ½ cay bardagi suyu ekleyip en kisik ateste lahanalar iyice pisene dek pisirin. Pisince sogani ve defne yapraklarini cikartip, bir limon suyu ve sirkeyi katip karistirin.
Füme hindi etlerini ince serit serit keserek tavada tereyag ile kavurun, daha sonra etleri de lahanalara ekleyip karistirin. Servis yapacaginiz bir firin kabina koyarak 280 C de 20-25 dakika firinlayin. Sonra da ilik olarak servis yapin.

1 yorum:

  1. Gercekten muhtesem bir sebze..
    Ayrıca paylasmak istedim,tedavi taraflarindan biri de,yaprakları da bir çeşit sargı bezi olarak kullanıldığında mucize yaratabiliyor.
    Yanık ya da böcek sokması halinde, o bölgeye iyice ezilmiş bir lahana yaprağı koyun.Hem ağrıyı dindirir hem de yaranın iyileşmesini sağlar.

    YanıtlaSil