11 Ekim 2011 Salı

Sanat’a adanmis bir ömür



Özeldir kizlarinin hayatinda babalari, belki de hayatlarinda hic kimse tarafindan böylesine karsiliksiz simartilmadiklari icin.. Simartilmak sadece el bebek gül bebek büyütülmek degildir, ayricalikli oldugunuzun hissettirilmesidir aslinda, babamin hala „prensesi“ olmam gibi mesela… 

Biz babamizi cok fazla görerek büyümedik, cünkü hep isi vardi, birlikte tatillerimiz olamadi fazla... isi dolayisiyla.. Geceleri evde degildi, aksamlari herkesin babasi eve gelirken, benim babam ise giderdi, yaz aylarinda aileler birlikte tatile cikarken, benim babam sehir disinda olurdu. Biz büyüyünce cocuklarin gözünden bakmayi unutuyoruz, halbuki onlar bir yetiskinden cok daha fazla derine bakabiliyorlar kendi , bizim henüz kücük sandigimiz dünyalarinda..Ben de simdi geriye baktigim zaman hatirliyorum da; cok da dert etmezdim bu durumu, bilirdim ki o asik oldugu isi yapiyor, tiyatroyu… o yüzden geceleri evde olamiyacak, yazlari ise turnelerde olucak.. eve geldiginde de prensesim diye beni burnumun ucundan öpücek..



Unutuyoruz gene, zannediyoruz ki, cocuklarimizla gecirilen zamanin niceligi önemli olan, ama tamamen niteligi aslinda..Geriye kalan, hatirlanan, o  zaman dilimlerinin nasil bir tat biraktigi bellegimizde. Simdi cok iyi biliyorum ki, beni bu günlere tasiyan, bakis acimi, beni bicimlendiren, annemin muhtesem sofrasinda agirlanan aile dostlariyla (ki hemen hepsi yazar cizer ve sanat camiasindan olup, her biri kendi dalinda büyük isim olan),  koyu bir tiyatro, sinema, edebiyat, hayat ve ülke üzerine konusmalarla gecen sohbetlermis.


O kisitli gecen zamanlarda, duygu yüklü yüreginle  cok sey verdin sen bana babacigim. „Erkekler aglamaz“ lafinin ne kadar palavra oldugunu, senin yüregine dokunan anlarda akittigin göz yaslarinda gördüm, aslinda erkeklerin kalbinin ne kadar yumusak oldugunu da.

Hayati, icimizden geldigi gibi doyasiya yasamak gerektigini ve  ne yasanirsa yasansin, yasananlara espriyle bakabilmeyi ögrendim. Yaptigim isi iyi yapmam gerektigini, gene yaptigim iste niceligin degil niteligin ne kadar önemli oldugunu ögrettin bana, nicelik ugruna asla prensiplerinden ödün vermemeyi de. Paranin pulun harcamak icinin ötesinde hic bir degeri olmadigini, bizi asla boyundurugu altina almasina izin vermemeyi ögrettin. Onurlu olmayi, hep basim dik durmayi  ve asla yalan söylememeyi ögrendim. Yalandan, ihtirasdan ikiyüzlülükten, sahtelikten uzak durmayi prensip edindirdin hep. Ask’i ögrettin, ugruna her türlü cilginligin yapilabilecegini, gercek askin kalpten asla gitmeyecegini… Ve bütün bunlardan öte Sanat’in önemini, onsuz bir hayatin ne kadar siradan ve yavan olacagini gösterdin hep.



Ve ben gecen gün gene bellegimden asla silinemiyecek bir ani daha paylasma mutluluguna eristim seninle. Ben seninle hep gurur duydum… Sana gecen gün 48. Antalya Film Festivali’nde verilen Yasam Boyu Onur Ödülü’nü sen coktan hayranlarinin yüreginde, onlarin sevgisinde almistin zaten. Ben babami bugün, daha cocuk yasta basladigi ve  yüreginde hic bitmeyen bir askla sürdürdügü sanat hayatini ve onur söcügünün neredeyse unutuldugu bir dönemde  aldigi „Onur Ödülü’nü“ ayakta alkisliyorum, gökteki bazi yildizlarinda ordan sana göz kirptigini ve seninle gurur duydugunu biliyorum.



1943, sınemaya ilk adım, Muhsın Ertugrul- Nasrettin Hoca Dügünde, henüz 5 yaşında




1947, Karanlık Yollar




1958, turne sırasında bir mola



1967. Devekuşu Kabare dönemi. Vatan Kurtaran Şaban


1970, Dostlar Tiyatrosu - Vasıf Öngören'in unutulmaz eseri Asiye Nasıl Kurtulur


1971. yeniden sinema...Üç Arkadaş - Memduh Ün



1973, Türk sinemasının en özel filmlerinden...Canım Kardeşim - Ertem Egilmez



1974, Köyden İndim Şehire - Ertem Egilmez



1976, ve artık kult filmler listesinde olan Hababam Sınıfı ve Güdük Necmi karakteri



TopOfBlogs

14 yorum:

  1. A, ne güzel :) hem şaşırdım, hem çok sevindim. Hep şöhretli insanların aile ve çocuk ihmalinden şikayet edilir ya, sen ne güzel anlatmışsın oysa.. Sıcacık bir baba olmak yakışırdı zaten bunca sevilen, sevgisi yüzünün her hareketinden, ışıltılı gözlerinden, sıcacık ve samimi gülüşünden taşan Halit Akçatepe'ye.. O ödülü çoktaaaan hak edenlerden biridir bence de:)

    Seni de Tebrik ederim, kıymetli babanı da.

    Sevgiler çok:)

    YanıtlaSil
  2. Demek ki o onur yanlız sana ait değilmiş.
    Bütün Türkiye seninle paylaşıyormuş ve hakettiği bu ödülü ona vermiş.Hem de yurdumun çilekeş, sömürülen kadınlarının naif eliyle.
    Babalarımızı hepimiz çok severiz elbette ama, bunun milyonlarca insanla paylaşılması...
    Allah onu daha uzun yıllar sana ve çok seven bizlere bağışlasın Sevgili Melange...

    YanıtlaSil
  3. Hepimizin hayatında güzel karelerle tebessümlerle yer etmiş bir babanın, duygularını bu kadar güzel ifade eden kızı. Baba kız aşkı gerçekten çok başka bişey. Nicelik ve nitelik ayrımın öyle güzel anlatmışsınız ki bazen içimde kopan kızımla yeterince zaman geçiremiyorum fırtınalarına durgunluk geldi. Ben bu baba kızı birlikte alkışlıyorum :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Cok guzel ifade etmissin herzamanki gibi...
    Ali

    YanıtlaSil
  5. gözlerim dolu dolu okudum.ne büyük mutluluk.
    hala sıkılmadan izleyeceğim daha nice film ve hepsinde Halit Akçatepe.

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel bir yazı olmuş, kutlarım.
    Bu güzel bu duyguları yaşatan, pek çoğumuzun yüreğine dokunmayı bilmiş sanatçıya Halit Akçatepe' ye sonsuz teşekkürler.

    her telden

    YanıtlaSil
  7. Çok duygulanarak okudum yazdıklarınızı..

    Sevgili Halit Akçatepe'yi ve çoktan hakettiği onur ödülünü tebrik ederim. Sizin anlattıgınız gibi bir baba oldugu için de ayrıca kutlarım..ve böyle bir evlat oldugunuz için sizide..

    YanıtlaSil
  8. Halit Akçatepe'ye hayran olmamak olası mı? Büyük usta, yaşamın ağlarken gülümseten yüzü. Evet, pek çok zorlukları var sanatçı olmanın. Yine de ne mutlu size; ulusun sanatçısı sizin babanız. Sağlıklı uzun ömürler diliyorum tüm aileye. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
  9. Aaaaa ne şaşırdım.
    Ben de bir parçası olduğum için ne sevindim.
    Hepimizin hayatına dokunmuş değerli bir sanatçının prensesi olmak ne güzel.

    Kutlarım. Her ikinizde.

    Mutlu anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  10. hepinize cok tesekkür ederim güzel yorumlariniz, icten tebrikleriniz ve kalpten dilekleriniz icin. Yolda oldugum icin herkese tek tek cevap yazamadim.
    hepinize sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Halit Akçatepe'nin kızı olduğunuzu bilmiyordum, ne mutlu size. Yıllarca keyifle izlediğimiz babanızı da, böyle bir babanın kızı olduğunuz için sizi de kutluyorum. Nice sağlıklı yılları olsun...

    YanıtlaSil
  12. Cok tesekkür ederim, cok sevgiler size de...

    YanıtlaSil
  13. Tuba Sevinç Tansalar15 Ekim 2011 10:30

    Canım arkadaşım ne güzel ifade etmişsin duygularını, okurken gözlerim doldu. Umarım bizim çocuklarımızda aynı duygularla anarlar bizi. Bende sizi ayakta alkışlıyorum ve kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  14. Canim benim, umarim ve dilerim onlar da bizi keyifli anarlar..öpüyorum seni

    YanıtlaSil