23 Ocak 2011 Pazar

Cafemi actim...


Cafè Melange , su an fiziki olarak mevcut olmayan ama  herhangi bir zamanda ve  herhangi bir yerde acilacak olan cafemin yaziya dökülmüs sekli..Mis gibi bir kahve kokusu ve citir kurabiyeler esliginde, belki sonrasinda keyifli bir kadeh sarapla sürdürülecek keyifli sohbetlerin, bulusmalarin mekani  kücücük bir kafe,  cesitli duygu ve tatlarla, keyifle topladigim cafenin tüm malzeleri gibi sohbetler de hep hayatin icinden, cesitli ve sicak olsun...
Kahve, benim vazgecilmezler listemin en basinda yer alanlardan, onunla ilk tanisikligimiz Istanbul`dan Viyana`ya ögrenim icin gelmemle basladi, önce bu kahve (ve sarap) ülkesinde güzel kahve icmenin tadina vardim, sonra da Viyana`daki tüm ögrencilik yillarimda  calistigim cafelerde kahve yapmanin incelikleriyle tanistim. Ve bu tanisiklik, zamanla  aramiza kimsenin giremiyecegi büyük bir sevgiye dönüstü..
Avusturyalilarin kahveyle tanismalari  ise 1683 de Türklerin ikinci Viyana kusatmasi sirasinda biraktiklari kahve cekirdeklerini bulmalariyla oluyor. Ilk önce deve yemi sanar, islenmemis yesil kahve cekirdeklerini bulan Avusturyalilar. Ve rivayet edilir ki, Kolschitzky isimli Polonyali  bir tercüman savasta gösterdigi yararliliklardan dolayi bu cuvallara talip olur, zira uzun zaman  Belgrad`da yasamis, türkceyi ve Türk kültürünü yakindan taniyan bu zat, onlarin deve yemi degil kahve cekirdegi oldugunu bilir ve sonucunda da Viyananin ilk cafesini acar, cok kisa bir süre icinde de bu yeni icecegi pek seven Viyana`lilara arka arkaya yeni cafeler acilir.

 
Kahve ve geleneksel Viyana cafeleri Viyana`da da günlük hayatin vazgecilmez bir parcasi. Bir fincan kahve ismarlayip saatlerce oturup gazetenizi kitabinizi okuyabilirsiniz.Sayisiz cesitte kahve hazirlama sekli vardir bu cafelerde,  garsona "bir kahve lütfen" diyemessiniz, adiyla ismarlamalisiniz kahvenizi. "Melange" da bunlardan biri, sözlük anlami "karisik", fincana önce espresso ardindan fincanda bir parmak yer kalana kadar süt ekleniyor, üzerine süt köpügü ve bir tutam da kakao..
Bu kadar kahveden söz ettikten sonra, artik bir kahve icme zamani geldi sanirim, kahvenizin yanina da gene bir Viyana klasigi „Vanilyali aylar“
Vanilyali Aylar (Wiener Vanillekipferl)
50 g badem, 50 g findik
300 g un, 100 g seker
Bir tutam tuz, 200 g tereyag
2 yumurta sarisi, 5 paket vanilya
½ fincan pudra sekeri
Bademleri kabuklarinin soyulmasi icin kaynar suda 1-2 dakika bekletip cikartin.Soyulmus bademleri  cok ince dövün, ya da hazir olarak dövülmüs de alabilirsiniz. Findiklarin da ayni sekilde cok ince dövülmüs olmasi gerekiyor.Unu calisacaginiz kabin icine eleyin, bademleri, findigi, sekeri, tuzu, tereyagini (soguk olmali) kücük parcalar halinde ve yumurta sarilarini katin. Hepsini bir hamur haline getirin. Hamuru alu-folyoya sarip buzdolabinda 2 saat kadar bekletin. Firini 190 C ye ayarlayin.Hamurdan ufak parcalar koparip kalem kalinliginda rulo formunda acin, sonra bu rulolari 5er cm uzunlugunda kesin ve uclarindab bükerek  kücük aylar haline getirin. Firinin orta katinda 10-12 dk pisirin. Cikarinca, Vanilya ve pudra karisimi yaptiginiz kabin icinde dikkatlice cevirin, cok cabuk kirilabilirler. Saklamak icin , sectiginiz kutunun icine bir  kat aylari bir kat yagli kagit koyarak yerlestirin ki kirilmadan kalabilsinler.
Yaklasik 70-80 adet cikiyor
Aylarin hemen yanindakiler ise..
Hindistancevizli Makronen
250 g hindistan cevizi, ½ fincan seker
5 yumurta aki, 250 g pudra sekeri
400 g badem ezmesi
½ limon kabugu rendesi
2 yemek k. rom
Arzuya göre cukulata sosu
Hindistancevizilerini  firin tepsisine serpin ve 100 C de kapagi acik olarak 20 dk firinda kurutun.Yumurta aklarini kar yapin, Pudra sekerinin yarisini önce badem ezmesi ardindan yumurta aklarina katip karistirin. Hindistancevizlerini geri kalan pudra sekerini, limon kabugu rendesini ve romu da katin, hamur haline getirin. Yapiskan, akici bir hamur olacak. Firini 160 C ye ayarlayin. Hamurunuzu, hamur torbasina koyup tepsiye ceviz  büyüklügünde sikin (hamur torbaniz yoksa, kasikla da yapailirsiniz). Üzerlerine seker serpin ve firinin orta katinda 15-20 dk pisirin. Disi  hafif kahverengilesip ici yumusak kalmali. Cikardiktan sonra sogumaya birakin, arzu ederseniz bir taraflarini cukulata sosuna bulayin, daha dekoratif gözüküyorlar

4 yorum:

  1. Hayatcigim
    hepimize hayirli ugurlu olsun.
    Fizikselde bulusmak umuduyla hayirli yolculuklar

    YanıtlaSil
  2. hayirli kahvelerin olsun ama ben kahve icmem ayrica sanal hic bir sey icmem dusun tasin ama yakinlara tasin eviniz cok uzak ben gönüllerden irak irak a sizden daha yakin bilmece bildirmece carsidan aldin bin tane ama ben bir tane bul bakalim kim

    YanıtlaSil
  3. meloscum, cok hos bir baslangic olmus...
    ellerine saglik..
    devamini mutlaka bekliyorum, arada arzu edersen bende güzellik, bakim, spirituel konularla ilgili bilgiler gönderebilirim.
    meloslu aylar olsun...öptüm..

    YanıtlaSil
  4. Senin gibi cok seker olmus,hayirli olsun,sans getirsin,mutluluk versin.

    Nesli

    YanıtlaSil