29 Ocak 2011 Cumartesi

Kendi hayatini oynamak...

Sarah Wiener, hayat dolu, hani bir koltukta üc karpuz tasiyan tabirinin cok uydugu, civil civil ve en önemlisi yüreginin götürdügü yere giden bir kadin...
27 agustos 1962 de yazar bir baba ve sanatci bir annenin kizi olarak doguyor, Almanyada dogmus olsa da Avusturyali. (Soyadi da „Viyanali“ zaten) Anne ve babasi ayri yasadigi icin Viyana’da büyüyor.1979 da gittigi yatili kiz okulunu, dayanamayarak yarida birakiyor, önce oyuncu olmak istiyor ama tiyatro okuluna alinamiyacagini kisa sürede anliyor ve o zaman kararini veriyor „ben de kendi hayatimi oyniyacagim“ Gelgit islerde calisarak Avrupayi arsinlamaya basliyor.1986 da bir oglu vardir artik ve Berlinde devletin verdigi sosyal yardimla yasamakta  babasinin restorani „Exil“ in mutfaginda  yamak olarak calismakta ve ayni zamanda pasta ve kekler yapip satmaktadir, nihayet mutludur, hala parasi yoktur ama ona keyif veren birseyi yakalamistir, Mutfak..Ve birgün sansi döner, yapip sattigi keklerden biri dogru yere ulasmistir. Bir film setinin Catering isi teklifi gelir, ehliyeti yoktur ama kredi alarak kendine eski bir kamyonet edinir, gürültüsü yüzünden de devamli komsulariyla  basi derde girer, ama ne gam, cünkü o daha farkinda olmasa da daha sonra onun markasi olacak olan „Sarah Wiener's Tracking Catering“ dogmustur aslinda . Artik Berlin ve cevresindeki film setlerine, Maximilian Schell, Isabelle Huppert, Veronica Ferres, Kate Moss, Bruce Springsteen,Janet Jackson gibi ünlülere catering yapmaktadir.

 

Sarah Wiener simdi Berlin ve Hamburg’da yasiyor, 100 kisilik kadrosuyla bir Event-Catering sirketinin ve üc basarili restoranin sahibi, bir tanesi cok eski bir lokomotif fabrikasinin avlusundaki  „Sarah Wieners Speisezimmer“ (Sarah Wiener’in Yemek Odasi), burda mediterran – avusturya mutfagi sunuyor, ama tatlilar gercek Avusturya mutfagindan. Ikinci restorani, harika ev yapimi sandivicler, kekler, pastalar sundugu „Akademie der Künste (Sanat Akademisi) ve eski Berlin tren garindaki restorani.
Sarah Wiener
Bununla beraber bir sürü ödülün ve harika yemek kitaplarinin sahibi..Bir de benim Pazar günleri büyük bir keyifle izledigim ARTE kanalinda yayinlanan yemek programini yapiyor…“Sarah Wiener’in kulinarik macerasi“. Fransanin cesitli bölgelerindeki mutfaklari geziyor ve o bölgenin en tipik yemeklerini hazirliyor, yalniz bunu yaparken, isin sadece mutfak kisminda calismiyor, eger bagdan üzüm toplanacaksa önce onlari topluyor, lahana gerekiyorsa önce tarlaya gidip lahanalari buluyor..harika bir program, tavsiye ederim, ben büyük keyif aliyorum
Son bir detay mutfagiyla ilgili, sadece dogal beslenmis hayvanlarin etini ve dogal yetismis sebze ve meyvalari  kullaniyor. Kalite ve saglik onun icin en ön sirada geliyor.
Kendi hayatini basariyla oynayan bir kadin ve basari oskarlarini da ardi ardina topluyor…tanisin Sarah Wiener’le siz de seveceksiniz.
Sarah Wiener

Sarah Wiener'in tariflerinden;
Radicchio’lu Risotto
Bu radicchio nun türkcesini bir türlü bulamadim, radika veya hindiba diye gecse de dogru degil, ufak marul türü bir sebze


Yaklasik 1,5 l tavuk suyu
300-400 gr radicchio
1 büyük sogan, ince ince kiyilmis
2 yemek kasigi zeytinyag, 70 gr tereyag
450 g risotto pirinci ( arborio pirinci, bu pirincin en önemli özelligi, nisasta yönünden zengin olmasi ve tavuk suyu eklendiginde, pirincin krema kivamina kavusmasini saglamasi, bulmakta zorlanirsaniz, kivami tutturmak icin sonuna dogru bir miktar krema kullanabilirsiniz, ama uzun pirinc kullanmayin sakin)
125 ml beyaz sarap (kirmizi sarap ta cok yakisiyor) ancak oda sicakliginda olmali
Tuz,taze cekilmis karabiber, 80 g parmesan
Italyan mutfaginin geleneksel yemeklerinden Risotto, sevgiyle sabirla yapilmasi gereken yemeklerden biri, konsantrasyonunuz onda olmali bu yemegi yaparken. Risottonun yanina baska birsey yapmaniz gerekmez, o basli basina bir ana yemektir.
Tavuk suyunu atesin üzerine koyun. Radicchio yu yikayin, süzün ve yaklasik 5 mm kadar ince dilimler halinde dograyin. Kenari yüksekce bir tavada soganlari zeytinyag ve tereyaginda öldürün, radicchiolari ekleyin, kirmizi beyaz renkleri gül kurusuna dönecek, pirinci ekleyin, her tarafi yaglanincaya kadar cevirin ve sarabi ekleyin, pirincler sarabi cektikten sonra tuzunu ekleyin ve bir kepce yardimiyla sicak tavuk suyundan pirince eklemeye baslayin, her kepce tavuk suyundan sonra karistirin, suyunu cektikce yenisini ekleyin, ama dikkat edin kurumasin. Arada bir tadin, pirincler pismis olmali ama tanelerin diriligini hissetmelisiniz, isin püf noktasi burda. Son kepceden sonra pirincler suyun cogunu cekmis, krema kivamina gelmis olmali. Atesten alin, üzerine taze rendelenmis parmesani serpin.
Risottonuzu deniz mahsulleriyle de yapabilirsiniz, o zaman tavuk suyu yerine balik suyu kullanin




1 yorum: