18 Şubat 2011 Cuma

Bir dogumgünü yazisi

Kovalari tanidiniz mi? hani su sembolünde, elindeki bir kova suyu herkesin üstüne dökmeye calisan adam olan burcu…ben taniyorum, hem de en gercegini, hani „öz“ kova deninden cinsini…benim hayattaki en degerli yol göstericim annem. Gecen gün dogumgünüydü.

Özeldir kovalar, astrolog degilim ama, sanirim yükselen yildizlariyla tutmayan  ortakliklari yüzünden olsa gerek (ki bu benim yorumum) „alti delik“, susuz  bazi kovalar oldugunu da söyliyebilirim, onlar yazimin konusu degiller, ben „su dolu Kova“lardan bahsediyorum.
Iyi ki varlar...Onlarin devrimci, özgürlükcü ve ilerici düsünceleri, isyankar asi ve ödün vermez kisilikleriyle birlesince, daha güzele, daha barisci ve özgür yasamaya adanmis cogu hayatlar da bu su döken adamin burcundan cikiyor. Onlar bize, ilerici reformcu düsüncelerinin ugrunda yilmadan verdikleri  ugraslarla toplumda cok seyin degistirilebileceginin inancini veriyorlar. Cünkü o adam aslinda su dökmüyor kovasindan; yasamin bilgi ve deneyim oldugunu bilen, hayat boyu ögrenmeye acik ama bu arada tüm tutucu sosyal kurallara, aliskanliklara eski adetlere sonuna kadar muhalif kovalar, bilgiyi, sagduyuyu, özgürce düsünmeyi, ilkeli olmayi, dürüstlügü saciyor kovasindan bizlere…

 

Sinirsiz hayal güclerini, önce sagduyularinin sonra akillarinin süzgecinden gecirebilmeyi basardiklari düsünceleriyle birlestirebilen tuhaf kisiler bu kovalar. Onlar ne inandiklari ilkelerini ne dostum dedikleri insanlari asla yari yolda birakmazlar ve inanilmaz bir inatla da sonuna kadar savunurlar, bundan da en ufak bir rahatsizlik duymadan. Maddiyat, para pulun hic önemi olmayan yasamlarinda inandiklari ugruna yapabildikleri tatmin eder onlari. Gercek birer devrimcidirler, geçerliğini kaybetmiş sistemleri ve kalıpları yıkıp yeni bir düzen getirmek ister, geçmişe değil geleceğe dönük yaşarlar
Bu su dolu kovadan bol bol nasibimi almami saglayan anneme ve kovalarindaki güzellikleri bugüne kadar benimle paylasmis harika kova dostlarima yazim. Hepiniz iyiki varsiniz, iyi ki dogdunuz.

2 yorum:

  1. Sevgili Itircigim,bir suda okudum yazini,gözlerim doldu,nedenmi?cünki benim kizimda gercek bir Kova..
    Marifetli ellerine saglik diliyorum
    cok öpüyorum seni
    Nesli

    YanıtlaSil