27 Nisan 2011 Çarşamba

Athena'nin gücü adina

Havanin güzelliginden ve bir kac günlük tatilden istifade sehirde yürüyüse ciktim gecenlerde, Viyana Parlamento binasinin önünden gecerken, durup  alici gözüyle baktim, önündeki bilgelik tanricasi Athena heykeline. 
19. yy dan beri tüm ihtisamiyla orada, mitolojideki inanca göre, disariya karsi güclü bir koruma ve ayni zamanda bilge tavriyla icerde barisin devam etmesini simgeliyor. O’nun savunmadaki gücü, savascil bir yaratilista olmasinda yatmiyor, tam tersine aydinlik ve mantikli düsünce tarzinda yatiyor. Baris ve refahi, ayni zamanda sairlere, filozoflara, bilimadamlarina ve sanatcilara sundugu korumayla sagliyor.
Athena’yi ve simgelediklerini düsünürken, bugün bizde „Insanlik“ heykeli idam ediliyor. Ve Athena o kadar dogru bir yerde, tam da parlamentonun önünde durarak söylüyorki gercegi, bir ülkenin baris ve refahi o ülkenin düsünürleri, bilimadamlari, sanatcilari korunarak saglanir.
Athena’yi gecip kapiya dogru yöneldigniz rampali yolda sizi, antik yunan ve romadan 8 tane tarihci heykeli karsiliyor. Antik yunandan; Thukydides, Polybios, Xenophon, Herodot ve Roma’dan Julius Sezar, Tacitus, Livius und Sallust.
Amaclari, politikacilari bu yoldan gecip giderken tarihe ve gelecek kusaklara sorumlu olduklarini hatirlatmak…

Herodot

Livius


Tacitus

Athena'nin hemen ayaginin dibindeki bu heykelde, Avusturyanin en önemli nehirleri olan Tuna (kadin) ve Inn (erkek) temsil ediliyor.

Arka tarafta ise, o zamanlar monarsi sinirlari icinde kalan Elbe ve Moldau nehirlerinin temsili iki kadin






TopOfBlogs

1 yorum:

  1. hasetlerdeyim şu annn :))

    bu kadar çok bilgi birikimine asla sahip olmayacağım sanırım..

    bu arada viyana köşesinde kaldım demişsin.. gidip görmeyi çok istediğim bir yer :)

    YanıtlaSil