12 Mayıs 2012 Cumartesi

Cennet annelerin ayaklari altindadir

Benim annem hic sevmez anneler gününü, her seferinde önceden tembihler „sakin benim icin bir sey yapmayin“ diye..“Annelik her gündür, öyle özel günlere ihtiyaci yoktur, heran yasanir, her hangi bir zamandaki bir cift güzel söz, mutlu bir gülüs her zaman en güzel hediyedir“ diye düsünür. Cok da haklidir üstelik, aman o gün anneme hediye veriyim diye hediye kosusturmasinin icinde yer almaktansa, gönlümden gecen her gün anneme elimde ciceklerle gitmeyi tercih ederim. Sikca biraraya gelebilme sansina sahip oldugumuz icinde, bize dayatilan zamanda degil canimizin her istediginde bulusur keyifle yer iceriz.

Cennet annelerin ayaklari altindadir

Ne dogrudur…dogruya, iyiye ve güzele ulasmanin yolu annenin ögretisinden, bilgeliginden ve onu dinlemekten, anlamaktan, ögretilerine saygi duymaktan gecer.


Her canlinin annesi özeldir, sadece insanoglu mu?, dogada da her anne yavrusunun üzerine titrer, onun icin en dogrusunu yapar, en dogru bildigini..
Ama o dogadaki annelerin ögretmeni tabiatin kendisidir, kendi bilinci ve icgüdüleridir. Varoldugundan bu yana dogrularini ve yanlislarini dogadan ögrenir, icgüdüleri ona kendi neslinin devami ve saglikli gelisimi icin „egitimin sart oldugunu“ söyler ve onu bundan hic bir kuvvet vazgeciremez yani dogada annelerin hepsi „egitimlidir“, bos konusmaz, disiplinlidir ögretene kadar ugrasir, orman ahalisi ne der tarzinda veya baska bir cinse özenip neslini yok edecek sekilde onun gibi egitmez, veya amaan ögrenmese de olur, nasilsa 3 gün sonra kocaya gidecek diye vaz gecmez egitimden…

Dogadaki yavrular, annenin verdiklerini, hayattaki en önemli egitmenlerinin verdigi bilgileri alir, kullanmayi ve kendi cocuklarina da aktarmayi bilir, bilir cünkü az bir zaman sonra onun kanatlarinin altindan ciktigi vakit, hayatta kalmanin, düsmanlariyla ve güclüklerle savasmanin, yasadigi dogayi en iyi sekilde tanimanin ilk yolu onun ögretileridir, onun sayesinde dostunu düsmanini tanir, sahip oldugu alani cani pahasina korumayi ögrenir, onun sayesinde sosyal hayatin parcasi olur, onun sayesinde zehirli yiyecekleri, hastalandiginda ne yemesi gerektigini ögrenir ve onun ögretileri gene ilerde kendi  yavrusuna verecegi en önemli yasam bilgileridir.

Anne, doguran, koruyan, kollayan ve egitendir dogada, hic bir gücün etkisi altinda kalmayandir, kimsenin boyundurugu altina girmeyendir, yavrulari ve özgürlügü ugruna savasandir. Bu yüzden de yuvadan ucup gidecekleri zamana kadar da saygi da hic kusur edilmez ona, sözünden cikilmaz. „Cennet analarin ayaklari altindadir“ tüm analar icin söylenmistir anliyacaginiz.



Insanlarda farkli mi diyebilirsiniz, zaman zaman farkli evet… bazi anneler unutuyor ne yazik; aslanin, ceylanin, pelikanin, gorilin verdigi kadar deger vermiyebiliyor yavrusunun gelisimine, ögrenimine… Cünkü zamaninda ondan da esirgenmis bu egitim, kendi annesi savasmamis onun icin, sinmis, korkmus, vaz gecmis… Onun özgürlügü icin önce kendisinin özgür olmasi gerektigini unutmus. Halbuki, gelecek; özgür bilincli ve mutlu bir gelecek cocuklardan önce annelerin elinde, gelecegi kuracak olan cocuklarin, o analarin elinde sekillenecek olan cocuklarin elinde.

Ve gene bazen de bilemiyoruz annelerimizin degerini, yeterince sayamiyoruz onlarin bilgeligini… gereksiz cikislarla, sözlerle kiriveriyoruz hayatimizin en büyük yol göstericisini, en büyük siginagimizi, en koruyanimizi. Sonra bir tek günde telafi etmeye, gönüllerini almaya calisiyoruz … Yetmez ama evet degil iste, basbayagi yetmez… daha cok sey yapmali, daha cok düsünmeli daha cok beraber olmali ve anneler-cocuklar cok daha fazla elele ileriye bakmali, gelecegin onlarin elinde oldugunun cok daha fazla bilincinde olmali.



Dogadan her zaman ögrenecegimiz cok sey var. Annelerinden ve yavrularindan mesela…




26 yorum:

  1. "Anne" en doğru kelimelerle en anlamlı örneklerle sanki en güzel böyle anlatılır. Ya resimler...
    Bu kadar hoş anne-evlat teması ile ilgili resmi bir arada görmemiştim. Esprisiyle, estetiğiyle ve tüm sevimliliğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asumancim tesekkür ederim :) resimleri ben de cok begenerek sectim, hepsine ayri ayri bakakalmistim

      Sil
  2. Bloğunu açtım sonra tvye daldım, bi yerden güzel bir melodi geliyor, şarkı bitince farkettim, ne hoş :)

    YanıtlaSil
  3. Annem Annem sen üzüüüüülmeee
    Sözlerin heeeep yüreğimdeeeee
    Annem Annem gel üzülmeeeee
    Ben hala senin dizlerindeeee
    .........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Candan Ercetin'in bu parcasi hep aglatir beni biliyormusun...cok severim

      Sil
  4. Fotoğraflar beni büyüledi, nasıl doğallık? nasıl dişilik?
    Anne dünyaya getirdiği yavrularına son nefesine kadar da annedir, günü-saati olmaz.
    Ama biz öyle bir tüketim çarkının içine girmişiz ki! en küçüğünden en büyüğüne kadar bu çarkın dişleri arasında eziliyoruz.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de cok begenerek koydum buraya..anne-yavru iliskisini yazisiz sözsüz ne güzel anlatiyorlar degil mi?

      Sil
  5. heeeey ne güzeeeel yazmışsıııın.
    :)
    annemle bugün çook keyifli bi gün geçiriyorum.
    :)
    du anneme okutayım bunu gülsün.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel, bol olsun böyle keyifli günleriniz hep..

      begendi mi annende ? :))

      Sil
  6. Evet,benzer duygular ama sizin yazınız daha güzel ifade etmiş :) Bir gün hayaliniz gerçekleşir umarım ve cafe melange'de sohbet ederiz ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim Levent :), umarim gerceklesir dileginde..

      Sil
  7. Hiç düşünmemiştim bu konuyu.. ne güzel birşeyi farketmemi sağladın.. evet ya! neden var ki doğadaki bu örnekelr.. elbette bir ders var işin içinde.. teşekkür ederim Itır'cım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Görmemiz, ögrenmemiz gereken her sey dogada saniyorum...

      Öpüyorum seni Mümine'cim..

      Sil
  8. hepsi ne kadar güzel ve yalın. harikalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isin icine dogallik girince dünyanin en güzel fotograflari cikiyor..

      Sil
  9. Ben bu güzel yazıyı ancak bugün okuyabildim.
    Fotoğraflar her duyguyu anlatıyor zaten.
    Severek okudum, anne olunca anlar insan pek çok şeyi....Kıymetli onlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne dogru dedin Semi, insan anne olunca daha bir baska anliyor annesini..anneligi :)

      Sil
  10. görseller yüzümü güldürdü, herşeyin yavrusu güzel dedikleri ne doğru ...

    YanıtlaSil
  11. Geç okuyabildiğim için üzüldüm doğrusu ne güzel bir post bu böyle çok özenle hazırlanmış içim sıcacık oldu ...gülümsedim...güldüm...azıcık gözlerimde nemlendi ...harikasın arkadaşım...bende kulayayım geçti ama...her gün onların olsun kutlu olsun..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkür ederim :)
      Hic önemli degil ki gec kutlamak, anneler günü her zaman kutlanabilir öyle degil mi? :)

      Sil
  12. resimler herşeyi anlatıyor di mi..

    YanıtlaSil