18 Mayıs 2012 Cuma

Yer Gök 19 Mayis

"Her şeye rağmen muhakkak bir ışığa doğru yürümekteyiz. Bende bu imanı yaşatan kuvvet, yalnız aziz memleket ve milletimin hakkındaki sonsuz sevgim değil, bugünün karanlikları, ahlâksızlıkları, şarlatanlıkları içinde sırf vatan ve hakikat aşkıyla ışık serpmeye ve aramaya çalışan bir gençlik görmemdir." Mustafa Kemal Atatürk 


19 mayis törenlerini baska türlü sevmisimdir, cogu zaman gözyaslarima hakim olamadan izlemisimdir o en önde elinde bayrak dimdik, gözleri isil isil yürüyen gencleri, ne büyük bir gururla tasinir o güzelim bayrak, kalbim karsi koyamadigim bambaska bir heyecanla carpmistir o günlerde, yüzlerce piril piril gencin, gencligin tüm canliligini, dinamizmini sergileyen hareketlerini izlerken… Kimbilir belki de farkli bir neslin cocuklariydik biz, bizim ana babalarimiz devrime dogan cocuklardi, bayram o zamanlar hafta sonuna baglanan bir tatil günü degildi, sebeb degildi henüz 3 günlük sehir disina kacilacak tatiller icin… anlamiyla kutlanirdi, cocuklarin, genclerin bogazlari yirtilarak gözlerinden yaslar akarak cikardi cumhuriyet dizeleri agizlardan, sanki kurtulus savasini biz vermiscesine duygulanirdik o bayramlarda.


Sonra, hic birimizin farkina varmadigi bir sekilde usul usul bizi biz yapan degerlerimizin, inanclarimizin ici bosaltilmaya baslandi… Deger yargilari hizla yön degistirmeye basladi. Ne milli bayramlarimiz ne dini bayramlarimiz bir zamanlar bizi biraraya getiren, birarada tutan, güclü kilan günler degildi artik, ici bosalmisti. Artik herkes birbirini kisa bir sms le hatirliyordu. Ama is sadece birbirini hatirlamakla kalsa iyiydi de… is en büyük hazinelerimizden cumhuriyeti hatirlamaya gelince, daha da aciydi…eskiden, hala kalbi devrim atesiyle carpan, cumhuriyetin bekcileri dedigi cocuklarini, genc nesli görmek icin stadyumlari dolduran, yol kenarlarinda ellerinde bayraklarla tören komitesini bekleyen heyecanli anne babalar artik kiyi sehirlerimizdeki pansiyon ve otelleri dolduruyordu.


Hele 19 Mayis; son zamanlarda salt bir jimnastik gösterisi gibi dillendirilip, „cocuklarimiz üsütmesinler“ diye hepten iptal edilebilen bir „spor gösterisi“ degil, bir ulusun dirilis bayramidir oysa.

Varoldugunun, ulus oldugunun, özgürlügün vazgecilmezliginin, birey ve birlik olmanin, baskiya, zulme, kadercilige  baskaldirinin bilincinin uyandigi gündür 19 Mayis. Ama iste tam da bu nedenlerden dolayi aslinda, artik 19 Mayis stadyumlardan disari cikmalidir, cikmalidir ki, bu günü tatil olarak görenler, hala önemini kavriyamamis olanlar veya önemini unutturmak isteyenler, tarihinden bihaber yetisenler, bu ulusun uyudugunu sananlar, ne versen alir diyenler, gaflet ve delalet ve hatta hiyanet icinde olanlar icin gercek bir „gösteri“ ve kutlayanlar icin bir „bayram“ olabilsin. Alanlara tassin ki, gencligin durdurulamaz enerjisi herkese ulassin.
Bazen üzücü baslangiclar, hayirli sonuclar dogurabilir.

Bu yüzden, bu sene , 2006 yilinda 40 farkli üniversiteden 65 ögrenci toplulugunun kurdugu Türkiye Genclik Birliginin öncülük ettigi ve uluslararasi bir boyuta tasidigi 19 Mayis Genclik Sölenini  cok anlamli buluyorum. Gencler kendi bayramlarini kendileri kutluyorlar, 6 kitadan, 100 e yakin genclik kurulusu, 19 Mayis'i bir Dünya Genclik Bayrami haline getiriyorlar.

Ve bu ögrenci grubu, 1967 de gene bir Mayis ayinda ve Santiago Teknik Üniversiteli gencler tarafindan kurulan, Violeta Parra ve Victor Jara’nin eserlerini seslendirerek baslayan müzik hayatlarini, Pinochet’nin diktatörlügü döneminde 14 yil sürgünde, Italya’da gecirmek zorunda kalmis, baska bir „ögrenci grubu“nu agirliyor. And daglarinin özgür sesi, Silili, Inti Illimani bu sölenin konuk grubu...

Gercek bir sölen olmasini diliyorum bu 19 Mayisin… Gencligin, yüzü aydinliga dönük herkesin bu vatanin bölünemez, satilamaz ve boyunduruk altina giremez oldugunu tüm dünyaya haykiracagi bir sölen, gercek bir bayram…Atatürk’ün dogum günüm dedigi gün de böyle kutlanabilir.

"Gelmiş dünyanın dört bir ucundan
Ayrı dilleri konuşur, anlaşırız
Yeşil dallarız dünya ağacından
Gençlik denen bir millet var, ondanız. "
Nazım Hikmet

Fondaki sarki, Inti Illimani, El Pueblo Unido Jamás Será Vencido (Birlesmis halklar asla yenilmezler)

18 yorum:

  1. istanbul'da olmak istiyordum. 19 mayıs da meydanda. orada bulunamayacağım ben, anakara'dayım çünkü. bir fırsatım olabileydi eğer giderdim istanbula da. ben Atam'a gidiyor olacağım. Anıtkabir'e. bayrağımla, ruhumla. hatırlıyorum, küçük bir çocukken, ergenliğe geçerken ve büyürken ne kadar duygulandığımı 29 ekimlerde, 23 nisanlarda, 19 mayıslarda.. bugün 25 yaşına gelmiş bir öğretmen adayıyım ve güzel duygularımdan, sevgimden, minnetimden hiç bir şey kaybetmedim. diliyorum, senin de dediğin gibi melange, üzücü bir başlangıç hayırla sonuçlansın. "güzel günler göreceğiz, güneşli günler". sevgiyle kal, anakara'dan selam olsun sana. teşekkür ederim cümlelerin için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel :) senin gibi ögretmenlerimiz, ögretmen adaylarimiz oldukca inancim tam günesli günler görecegimize..Anitkabire, Atamiza benim de sevgilerimi götür..
      sevgiler sana da

      Sil
  2. Itır'cım 19 Mayıs ancak bu kadar güzel ve anlamlı ifade edilebilirdi. Tebrik ediyorum.
    Şunu itiraf edeyim, benim için milli bayramlar dini bayramların çok önünde.
    Saydığın tüm sebeplerden dolayı ve herkese inat biz bu akşamdan başlıyoruz kutlamaya. Okulla birlikte okul aile birliği olarak balo düzenledik. Gençler dans edecek, spor başarılarını izleyip ödül verip, senfoni dinleyeceğiz. Birazdan akşam için masalara Türk bayrağı koymaya çıkıyorum. Senin için de coşkuyla söyleyeceğim marşımızı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semi'cim tesekkür ederim cok, icimden gelenlerdi..sana katiliyorum, 19 mayis, 23 nisan, 29 ekim her türlü kutlamanin önünde benim icinde..onlar olmadan bu vatan da yok zira..
      Ne kadar güzel bir 19 mayis kutluyorsunuz..evet, benim icin de söyle marsimizi lütfen..
      sevgiler cok

      Sil
  3. Söylediklerinin altına imzamı atıyorum.Yorum yapan diğer arkadaşlarda kuvvet verdi bana tekrar.Ben yarın yüzbinlerle beraber Taksimde olacağım.Herkesin iştirak etmesi dileğiyle.Yaşasın 19 Mayıs,Viva 19 Mayıs.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarin cumhuriyetine sahip cikan ve manisi olmayan herkesin bu bayrama katilmasi gerekir diye düsünüyorum Levent..Ben de seninle ayni dilegi paylasiyorum..

      Sil
  4. Ata' mızın baştaki sözleri ne kadar da anlamlı. Ve sonradan gelen satırlar da.
    Gençliğimin 19 mayıslarını özlüyorum. Daha güzellerini ve görkemlilerini bekliyorum "gençlik milleti" nden. Aydınlık günlere diyorum...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asuman, O'nun her sözünü okudugumda sanki bugünleri görmüs de söylemis diyorum..Nasil bir ileri görüslülük..Ben de senin gibi genclikten, ruhu genc olan herkesten görkemli bir kutlama bekliyorum..gene gözlerim yasarsin istiyorum..
      Benden de sevgiler Asumancim

      Sil
  5. Türkiye, TGB'li gençlerin önderliğinde kutlayacağı 19 Mayıs Gençlik Bayramını, dünyanın dört bir yanından gelen gençlerle, aslında çok daha içi doldurulmuş bir anlayışla kutlarken..."Biz burdayız, varız!" diyorlar.. Ülkemiz Atatürk'ü hak ettiği biçimde yeniden keşfedecek!..Barış çağrısı yapan "inti illimani" grubu ise tam bugünün anlam ve önemini uygun..

    Atatürk'ün vatanı emanet ettiği gençlerden umutluyum...19 Mayıs Gençlik Bayramı kutlu olsun!..

    Bu güzel yazı için teşekkürler
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Sölen tadinda bir bayram olucagina inaniyorum bu 19 Mayisin, kalbinde Cumhuriyete inancini tasiyan herkesin katilacagi..
    Sevgiler benden de Esmir

    YanıtlaSil
  7. Itırcım yüreğine sağlık, çok güzel ifade etmişsin. Bayramımız kutlu olsun. Ben de biraz polyannacılık yapacağım bayramlar hususunda. "Her şer'de bir hayır vardır" der büyükler, sanırım artık bayramlar daha bir coşku ile daha fazla kişi tarafından kutlanıyor olacak. ;)

    YanıtlaSil
  8. Tesekkür ederim Füsuncum :)
    Ben bugünkü coskuyu gördükten sonra inancim tam bir netlik kazandi, muhtesem bir tabloydu, bu 19 Mayis, bayramlarimiza sahip cikarken, vatanimiza, Atatürk'e sahip ciktigimizi da gösterdik, ne mutlu!

    YanıtlaSil
  9. Onun sevgisi bambaşka özlüyor özlüyor özlüyoruz!Duysun cümle alem seviyoruz seviyoruz seviyoruz seni ATAM.

    YanıtlaSil
  10. Yanıtlar
    1. tesekkür ederim :)
      en kisa zamanda cevaplamaya calisacagim

      sevgiler

      Sil
  11. Şu anda Latife yi okuyorum.
    Oyle taze ki herşey.
    O kadar güzelki.

    Bindik bir..

    Kafası karışık anne Çiğdem

    YanıtlaSil