13 Mart 2011 Pazar

Renklerin Efendisi

Künstlerhaus

WIKAM (Wiener Internationale Kunst und Antiquitäten Messe) Uluslararasi Viyana  Sanat ve Antika Fuari, bu sene 15.yildönümü sergisini gerceklestiriyor Künstlerhaus’da. (12.03 – 20.03.2011) 40 ünlü sanat taciri / uzmaninin 25 kisilik jüriye sundugu tavsiyeler arasindan secilen eserler; Klimt, Schiele, Nitsch ve Muehl’den cagdas ressamlara, Jugendstil mücevherlerden, antik halilara porselenlere kadar genis bir yelpazede bulusturuyor sanat ve antika düskünlerini.



Ayrica bu sene ayri bir platformda 15 avusturyali sanatcinin (Christian Ludwig Attersee, Ona B., Gunter Damisch, Xenia Hausner , Hermann Nitsch gibi) eserlerinden saglanacak gelir, 150 yillik Künstlerhaus’un renovasyon calismalari icin harcanacak. Künstlerhaus (türkceye „Sanatcilar Evi“ olarak cevirebiliriz), 1865-1868 yillarinda Kaiser Franz Josef zamaninda, resim, heykel, mimari ve uygulamali sanatlarin bir sergi alani kazanmasi amaciyla mimar August Weber tarafindan insa ediliyor. Künstlerhaus’un kapilari bugün yüksek düzeyde her tür sanat akiminin temsilcilerine acik.
Sinasi Bozatli /New York -Wien-Istanbul

12.Mart „Kunstmesse“nin acilis gecesiydi. Künstlerhaus’un görkemli girisinden iceri adim attiginizda bizi ilk karsilayan antika halilar oldu, bu salondan sagli solu acilan salonlarda diger eserler ziyaretcileriyle bulusmayi bekliyordu. Salonun sag kolundan bir „isik“ süzüyordu eski halilarin oldugu mekanin üzerine. 
Öyle bir isik ki bu, bir renk cümbüsü, sarilarin turuncaya kavustugu, okyanus mavisinin sizi kendi derinlerine sürükledigi, kirmizinin alevinin her yeri biranda kapladigi bir renk dünyasi… Siz, dogal bir cekim alanina girmiscesine bu renk alemine sürükleniyorsunuz. 
Sinasi Bozatli
"Space", 2009 150x90 cm
Cünkü sag taraf, Sinasi Bozatli’nin resimlerinin sergilendigi alana aciliyor. Renklerin efendisi o. Ben, sanat uzmani degilim, haddime düsmeyecek bir sekilde kalkip ne onun ne de diger ressamlarin resimlerini elestimeyi düsünmüyorum. Ama bir seyi biliyorum ki ressam karsi tarafa duygularini hissettirebildigi ölcüde basarilidir. Bozatli’nin resimlerine bakarken, kendinizle kaliyorsunuz, her bir resim ayri bir isik hüzmesi, sizi biranda kendi icine cekiveriyor ve siz Alice’in düstügü delikten harikalar diyarina inmis gibi saskinlikla bakiyorsunuz etrafiniza. Onun soyut resimlerinde akdeniz var, akdenizin duygulari, aski kederi mutlulugu var. Cünkü O, resssamligindan önce duygulariyla öne cikmayi tercih eden bir insan. Ask öncelikli hayatinda, dostluk, dost sofralarindaki sohbetler, bulustugu hayatlar hayatinin öncelikleri. Resimleri burdan besleniyor. 
"Yellow World", 2008 130x110 cm
Ebru Akcatepe Bozatli
Nerden mi biliyorum? O, benim güzel kizkardesimin sevgili kocasi cünkü… Ebru, 15 sene gibi uzun bir dönem Viyana’da multikültürel cok ses getiren bir tiyatronun yöneticiligini yapti, simdi ise esinin her alanda en büyük yardimcisi, ne demisler her basarli erkegin arkasinda „basarili“ bir kadin vardir…

Ailemde sanatla icice,  hep gurur duydugum kisilerle büyüdüm ve ne mutlu ki bana gene bir kisiyle daha, cok ama cok gururluyum, daha nice basarilarini birlikte kutlamak dilegiyle sevgili Sinasi..




Fuardan gözüme takilanlar...


Bozatli Katalog / Kunsthandel Gerald Ziwna





















Alfons Walde



1 yorum:

  1. Merhabalar.. Sinasi bozatli benim ortaokuldan ögretmenimdi,merak ettim googleden aramak istedin ismini yazinca birden sayin hocami gördüm hem cok sasirdim hem cok sevindim. Ta ozamanlar bizi resimleriyle hayran birakiyordu hocamiz,simdi ise gene öyle. Rüya gibi resimleri,umarim hayatta bütün diledikleri olur ve hedeflerine hic zorlanmadan varir. Biz okuldayken türkler olarak hic sahipsiz degildik hocamiz sayesinde,bizi herzaman savunurdu almanlara karsi herzaman arkamizdaydi. Rabbim yolunu acik etsin insallah. aeo

    YanıtlaSil