29 Nisan 2012 Pazar

Piknigin mutlulukla bir ilgisi olmali

Aslinda benim zamanimin degil, annelerimizin zamani olan bir filmdir „Picnic“..ama o zamanlarin siyah beyaz televizyonunda, siyah beyaz sinemanin filmleri oynardi ancak, annelerimizn „ah bu ne güzel filmdir“ dedikleri kendi genclik yillari filmlerini biz de kendi yeni yetme yillarimizda seyrettik. "Piknik" de onlardan biridir, beni cok etkileyen..o piknik sahnesi, elbiseler, ask..hala hatirimdadir, bu filmin etkisi ne kadar büyük bilemiyorum, ama taa o zamanlardan beri büyülüdür piknik benim icin hep.

Sanirim bu sadece benim icin degil, coluk cocuk, genc, yetiskin herkes icin gecerli. Büyüsü, baharin tazeliginde ve disari cagiran sarkisinda mi, cimenlerin, topragin üzerine yalinayak sere serpe yayilmanin dayanilmaz hafifliginde mi yoksa aciktiran acik havanin, basi döndüren oksijenin etkisiyle ikide bir el atilan leziz piknik sepetinde mi? Belki de hepsinin bütününde..hazirligindan bitisine dek ayri bir seremonisi olan piknik güzel bahar günlerinin en güzel etkinliklerinden.






Ne zamandir istiyorduk böyle bir piknik sefasi.. Kiz kardesim, Zeynos’un 4 yas dogum günü icin, coluk cocuk herkesi bir piknik partiye davet etti ve de ne güzel yapti... Piknik mekanimiz, Prater’in icinde Jesuitenwiese idi. 


Prater, 60 hektar büyüklügünde, 18. yy a degin kraliyet ailesinin av alani olarak kullanilan, 1873’den itibaren ise Kaiser Josef tarafindan halkin park, eglence, piknik olarak kullanimina acilan bir yesil alan. Sehrin cigerleri burasi iste. Ayni zamanda Viyana’nin simgesi olarak da gösterilen dev dönme dolap’da (Riesenrad) buradaki devasa lunaparkin icinde. Bizim piknik alanimiz ise Prater’in icinde özellikle piknik icin tercih edilen, 112 000 metrekarelik Jesuitenwiese, burasi Viyana’nin en büyük mesire ve oyun alani.


Öglen oldugunda hemen herkes ordaydi artik, aslinda bu Zeynep’in partisiydi –sonuna kadar da tadini cikardigi ve „cimenlerin prensesi“ olarak dolandigi- ama biz büyüklerde cocuklar kadar sendik. Ebru’nun harika organizasyonu, annemin kekleri ve pogacalari, hava, hafif esen rüzgar, cocuklarin civiltisi, günes, cimenler…yani kisaca biz ve doga, herkes üstüne düsen görevi basariyla yapti..


Benim ufak prensese bir sözüm vardi ve ona „prenses pasta“ yapicaktim. Daha önce hic denememistim, googleda kisa bir arastirmayla buldum. Daha önce hic fondant kullanarak pasta kaplamadiysam da, korktugumdan daha az zor cikti bu is, ama epey ugrastirdi..eger yapmayi arzu ederseniz  su linkten yapimini, kaplama seklini görebilirsiniz. Pastanin kendisi, arzu ettiginiz sekilde yapilmis bir pasta, iki pastaya ihtiyaciniz var, biri düz formlu –kelepceli form-, bir de etegin yuvarlakligini  verecek yuvarlak tabanli bir pasta formu. Ikisi de pisince, ortadan enlemesine kesip, arasina istediginiz karisimi koyun ve tekrar kapatin. (Ben orman meyvali yaptim). Sonra da yuvarlak formu, kelepceli formdan cikardiginiz pastanin üzerine oturtun. Ha tabii iki pastanin ortasini da Barbie bebegi sokmak icin, yuvarlak olarak acmak gerekiyor. Sonra sira kaplamaya geliyor, kaplamanin kolayca yapismasini saglamak icin, pastanin üzerini de ortasina koydugunuz kremayla ince bir tabaka sivayin.


Zeynep pastasina hayran oldu, Barbie cilginligi halen had safhada sürdügü icin, icinden cikan Barbie de ayrica mutlu etti tabii ki.



Piknigin mutlulukla bir ilgisi olmali, hani Cemal Süreya’nin siiri gibi; 
 
„Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
Ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı“
Iste öyle, kahvalti gibi, daha dogrusu bu da bir kahvalti, doganin ortasinda sere serpe 
yapilan, yani mutluluk cifte katlaniyor. Hmm..gene yapmali, en yakin zamanda, 
yine yeniden gitmeli kirlara.. Doga sundugu sürece, icmeli bu vitamin surubunu kana 
kana, kisin ihtiyacimiz olacak yeniden.


24 yorum:

  1. blogumu bir açtım, senin güzel fotoğraflarınla karşılaştım. nasılda becermişiniz böyle zor bir pastayı. çok tatlısınız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim Buket :) aslinda zor degil sadece ugrastirici bir pasta, sabir gerektiriyor ve de vakit :)

      Sil
  2. Leylakla süslenmiş bir piknik masasının mutlulukla daha da yakından ilgisi olmalı:)))
    Zeynebe sağlıklı nice yaşlar olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasil var..Biliyormusunuz, su siralar Viyana'nin her tarafi leylak dolu, sokagim, bahcem leylak kokulariyla dolu..Leylak mutlu etmek icin tek basina yetiyor hem de :)

      Cok tesekürler güzel dileklerinize

      Sil
  3. Jesuitenwiese çok güzel bir alanmış, ızgara kanat, köfte kokusu, dop oynayan gençler filanda yok tam hayalimdeki piknik olmuş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) aslinda dop oynayan genclerimiz var ama alan o kadar genis ki, o dop ikide bir kafamiza, sofranin ortasina düsmüyor, epeey bi uzakta kaliyolar :)) kanat bacak icin ise özel izin gerekiyor :)

      Sil
  4. harika hissettim... bana bile geliyorsa mutluluk havası evet, bir ilgisi olmalı mutlulukla:)

    pastana ben bile bayıldım Zeynoş nasıl bayılmasın:) ayrıca doğum günü de kutlu ve mutlu olsun.. öpüyorum çok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol Müminecim, bayildi resmen pastaya :)

      Günes ve doga ilac gibi, tüm bedene ruha ilac, mutluluk surubu :)

      Öpüyorum ben de seni

      Sil
  5. Öncelikle kızımızın doğum gününü kutlarım. Nice güzel yıllar, pastası da zahmetli ama harika görünüyor:)
    Şehir içinde böyle parklar, ormanlar en büyük özlemim benim ve tabii piknik kültürü.
    Geçenlerde eşime söylüyordum, bizdeki bu piknik tutkusu doktora tezi olmalı diye:) Öyle yerlerde piknik, mangal yapıyorlar ki şaşıp kalıyorum. Çekiyor yok kenarına, arabasının dibine mangal yapıyor mesela. En ufak bir yeşillik görse mangal yapıyor sevgili vatandaşlar:) Çöpünü de geride bırakarak...Araştırılmalı bu tutku, bir Türk insanı için piknik ne ifade eder araştırılmalı...Ya da bilen biri varsa bana anlatsın lütfen.
    Fotoğraflar çok güzel bu arada:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkürler Semi'cim :)
      Yalniz bu tezde piknik ve mangali ayirmak lazim sanirim :)) zira bizim memlekette piknik=mangal demekse de mangal=piknik degil, mangal acik hava olan her yere kurulabilen, ayni dedigin gibi, otoban kenarinda, yan komsunun odasina da girse tüm duman balkonda, balik tutup hemen orda bogazin kenarinda vs..diye sanirsin sandivic hazirliyor, öyle sipsak kurulup hazirlanan bir olay yani :))Acaba genlerimizde hala orta Asya bozkirlarindan göcüp gelen atalarimizin etkisi mi var? :)yol üstü, durup bir ates yakmak ordan mi geliyor acep? :)
      benden de sevgiler

      Sil
    2. Genlerimizden ben de şüpheleniyorum:) Zaten dediğin gibi bizim kavramlar karışık, piknik zaten mangal demek. Yani ben daha sadece çimde oturup evden getirdiklerini yiyenleri görmedim. Herkes bagajda küçük mangal ve piknik tüp ile geziyor sanki:))

      Sil
  6. Doğum günü kutlu olsun Zeynep'in, sağlıklı mutlu bir ömür dilerim, yaşadığınız coşku hissediliyor fotoğraflardan, bulunduğunuz yer ne güzelmiş mis gibi. Bol bol tekrarını dilerim ayrıca pasta da çok güzel olmuş ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok tesekkürler Fadis, evet gercekten keyifli bir yer orasi. Biz de ayni seyi konustuk akabinde, yeniden yapmali diye.

      sevgiler

      Sil
  7. Her şeyden önce Zeynebe bayıldım, sonra piknik alanının güzelliğine, temizliğine, sonra o canım leylaklara, sonra o sevimlimi sevimli pastaya :)

    Itır fotoğraflar o kadar güzelki, Zeynebin mutluluğunu burdan hissedebiliyor insan. Doğum gününü kutluyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep benim lokumum Asli :))

      leylaklara ben de bayiliyorum, nasil güzel biliyormusun, su an bütün Viyana leylak icinde..

      Sil
  8. Ruhum dinlendi.Ne hoş bir piknik alanı. Pastaya çok imrendim. :) Eline sağlık ne kadar marifetlisin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Füsuncum tam dedigin gibi, insanin hem bedeni hem ruhu dinleniyor böyle yerlerde..

      Sil
  9. tesekkür ederim deep :))

    YanıtlaSil
  10. Kesinlikle katılıyorum, özellikle baharda picnic harika :) Fotolarınızdan da belli sizinki de harika bir picnic olmuş! :) Daha nicelerini dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize de yetmedi zaten, eger havalar da istegimize uyarsa -buralarin havasina pek güven olmaz da :)- en yakin zamanda yeniden planliyoruz..

      Sil
  11. hava güzel ya, biz her haftasonu mutlaka piknikte oluruz. Mesela bugün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o zaman size haaarika bir piknik günü, bol nese, keyif diliyorum :)

      Sil
    2. fotograflar acılmamıstı, sımdı gordum. nıce mutlu yılları olsun, sağlıkla..

      Sil
  12. Melange ne zamandir yok ortalarda dedim kendime meger piknikteymis:) civil civil mutlu kahvaltilar

    YanıtlaSil