5 Mayıs 2012 Cumartesi

Dünya bir cennet aslinda...




Su yasadigimiz dünya, cennetin ta kendisi aslinda, bakmayi, görebilmeyi bildigimiz sürece. Dünyanin her yeri kendine özel cennet köselerle dolu. Avusturya, bu köselerden fazlasiyla nasibini almis bir ülke, ama onun baska bir sansi daha var. Ne basa gelenler, yüzyillardir herkesin huzur ve keyif aldigi bu yerleri 3 kurusa birilerine peskes cekip, üzerlerine birbirinden bicimsiz binalari dikiyor, ne de yasayanlari „benden sonra tufan“ deyip ortaligi mahvedip gidiyor. Dogaya, cevreye ve yasama saygi, insan gibi yasamaya saygi ve insanlarin birbirinin yasamina duydugu saygi ve bu bilinc yüzyillar öncesinden oturdugu icin, herkes aslinda gözü gibi kolluyor bu tip yerleri, bozmak bir yana hep daha iyiye götürmeye bakiliyor. Sahip olduklari cenneti korumayi cok iyi biliyorlar, insanin kalbi sizliyor kendi ülkesinin güzellikleri bir bir yok edilirken..

Gecen hafta, hava tam bahar ve bu haliyle asiri derecede cikip dolasmaya tesvik edici. Biz de, sevgili misafirimizin isi dolayisiyla Salzburg yakinlarindaki is gezisini derhal bir gezi planina cevirip kendimizi  Salzburg yakinlarinda göller bölgesine attik.


Dedigim gibi Avusturya gercekten cok güzel bir ülke, bahar geldiginde gözünüz yesilin her tonuna, doganin tüm renklerine  doyuyor burada. Hep derim bir deniz eksik diye..ama su göller bölgesi -denizin yerini hic bir sey tutamaz benim gözümde ama- nispeten de olsa suyun mutlulugunu hemen veriyor, üstelik bu göller öyle kücümsenmiyecek kadar da büyük oldugu icin, her türlü su sporlarina imkan taniyor, yatcilik, surf dalis…

Wolfgangsee, büyük kismi Salzburg bölgesinde kalan 13km2 lik bir alana yayiliyor. Gelirinin cok büyük cogunlugu turizmden. Yaz ve kis ayri davetkar programlar sunuyorlar. Yazin, - bu arada belirtmeden gecemiyecegim- „icme suyu kalitesindeki“ tertemiz gölde, her türlü su sporuna imkan taninirken, ayrica trekking, dagcilik, golf, bisiklet..gibi doga sporlari da mevcut. Bununla beraber, yazin hemen her gün ayri bir müzik festivali var. Kisin, tabii ki kar sporlarinin cenneti..kayak buranin ulusal sporu zira, ama bunun yaninda „wellnes“ otelleri ve gene sanatsal aktiviteler hep mevcut.

Rivayete göre bir zamanlar, bir kral güzeller güzeli kizini, dünyanin en güzel yerinde bir ev insa edene verecegini ilan eder. Bunu duyan 3 erkek kardes düserler yollara, hic bir yeri prensese uygun bulamazlar. Ve bir gün, günesin daha yeni yükseldigi saatlerde bir yere gelirler. Günes, zengin ormanlarla bezeli yüksek tepelerin cevreledigi yemseyil cimenlerin oldugu bir vadiyi ve masmavi bir gölü isiklandirmaya baslar. Bu manzara karsisinda büyülenir ve prensesi dahi unuturlar. Ve gene rivayete göre, orada öylece kalip, tasa dönüsürler. Bunlardan biri de, gelenlerin ugramadan gecemedigi, manzaranin en güzel gözüktügü noktalardan biri olan Plombergstein’dir. Yani kardeslerden biri..

Bölge hakkinda biraz daha ayrintili bilgi isterseniz  Wolfgangsee'ye tiklayin, cesitli dillerde Wolfgangsee’yi tanitiyor.

Simdi sizi cektigim karelerle basbasa birakiyorum. Keyifli mutlu neseli bir haftasonu diliyorum.






















Son 3 kare ise, biraz daha ilerdeki Ebensee’den..





27 yorum:

  1. Avusturya da bir tek Viyanayı görmüştüm, yeni gezi rotası belli oldu.Harika resimler, ve aydınlatma olmuş,teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avusturya tamamiyla turistik bir ülke, özellikle Salzkammergut yaz ve kis ziyaret edilebilecek cok güzel bir yer, tavsiye ederim :)

      Sil
  2. çok çok çok güzelll.. haklısın görmeyi bilince ve gayret edince cennet gerçekten dünya

    iyi hafta sonları Itır'cım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cennet cehennem burada, cennet bize sunulan, cehennemi de biz yaratiyoruz aslinda..

      Senin gezi yazilarini oturup kitap gibi okuyacacagim Müminecim,anilarini o güzel gözleminle, güzel görüsünle nasil kagida döktügünü tahmin ediyorum ve merak ediyorum, uzundur okuyamadim ama okumayi bekleyen cok güzel bir kitap gibi bekliyor beni o yazilar, bilesin.. :)

      sana da mutlu keyifli bir pazar diliyorum, cok sevgiler

      Sil
  3. Bir kaç gündür yoktum ve şimdi sizleri okurken, içim açıldı. Ne kadar güzel bir yazı ve fotoğraflar Itır.

    Üç kız kardeşin hikayesi çok ilginçmiş. Hemen verdiğiniz linke bakıyorum.

    Mutlu hafta sonları diliyorum bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslicim, sana da mutlu bir pazar diliyorum. benimde icim acildi o manzaralarda ve mutlaka paylasmak istedim :)

      cok sevgiler

      Sil
  4. hikaye de fotograflar da muhtesem. bayildim donup donup baktim. yesile suyun durgunluguna. harika.
    innsbruck'e gitmistik biz de bir zaman hala donup donup konustugumuz bir 3 gundur o. cok guzeldi fotograflar eline saglik melange

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülcin, bir de kendisini görsen, huzurun adi bu dersin. Insan orda unutulmak, öyle kendiyle basbasa kalmak istiyor. Hele bir de mevsim de cok kalabalik olmayan bir zamana denk geldiginden, enerji, huzur depolayarak döndük ordan.

      Sil
  5. Ne üzüldüm bizim göllerimize Itır! Bizim elimizde ağır metallerle kirlendiler, çok kötü davranıyoruz corafi mirasımıza!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, doga bizim topraklarimiza ne kadar cömert davrandiysa biz bir o kadar hoyratiz ona karsi..bize bu kadar bonkörce sunulani bu kadar umarsiz harcamanin bir bedeli olmali sonunda..ne kadar aci degil mi?

      Sil
  6. Avusturya her gittiğimde hayran olduğum yer...
    Mesele bir takım güzelliklere sahip olmak değil, korumakta yatıyor. Bizim ülkemiz cennetmiş, öyle söylüyorlar. İnan bana gezerken, misafir gezdirirken utanıyorum. Dağa götürsek yol kenarları çöplük, deniz kıyısına götürsem gene çöp, plastik veya cam şişe...bir de tüm bunlara eşlik eden iğrenç yapılaşma.
    Geçen seneydi sanırım, İznik gölü tarafına gittik eşimin ailesiyle. Göl tamam güzel, çocuklar kıyıda oynayalım dediler. İnan temiz yer bulana kadar kaç tur attık! Bazı yerler şişe kırığı, bazı yerler inşaat artığı, bazı yerler mangalcı çöpü...
    Avusturya'da çocuklarla dağ çiftliklerinde tatil yapıyoruz. Çok eğlenceli ve öğretici onlar için.
    Salzburg tarafında gitmediysen Freilichtmuseum önerebilirim.
    Son olarak benim yaşadığım yer Bursa ve hatta "yeşil Bursa" diyorlar ya en çok ona gülüyorum:)
    Beton yığını demeye utanıyoruz sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar dogru diyorsun, her yer ne kadar umarsizca , saygisizca kirletiliyor. Ama iste dedigin gibi burdaki bu ciftliklerde cocuklara doga, cevre bilinci, dogaya saygi, dogada yasam kücücük yastan itibaren veriliyor. Hem de en eglenceli sekliyle..biz de hic böyle yerler yok, ailece gidip cocuklarin dogayi taniyip sevecekleri, nasil koruyacaklarini ögrenecekleri..hem yurttaslar hem devlet eliyle korunuyor her yer..bizdekinin tam tersine..

      Sil
  7. gidilecekler listeme sayende bugün bir yer kazandırdın. uçak korkusunu yendim ya açıldım iyice. gerçi korkum devam ediyor ama unutuyorum yaşadıklarımı. bu iyi işte...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah sen de mi bu ucak korkusundan cekenlerdensin? :) ben de uzun süre mücadele ettim, sonra korkunun ecele faydasi yok, ee kork kork nereye kadar diyip yenmeye calistim. Simdi gene de korksam, eskisi gibi degil durumum :)

      Eh, korkuyu yendiysen bence de listeye yaz, keyifli bir tatil olur :

      Sil
  8. Sevgili melange, Söylediklerinde çok haklısın. Ben de her İsviçre'ye gittiğimde aynı şeyi düşünüyorum ve bu topraklarda yaşamakistiyorum. Neyse ki eşimde istiyor.
    Bu sene 15 günlüğüne yine gideceğiz Zürih'e.
    Konstaz'a gitmiştim. Fotoğraf makinama o güzellikleri sığdıramamıştım. Yer gökyüzüyle dans ediyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynep, insan medeniyeti özlüyor degil mi? İsvicre, Avusturya daglari gölleri ve yesiliyle cok güzel iki ülke, ama bu güzelliklerin insan eliyle yok edilmek yerine korunup kollaniyor olmasi buralari daha da cazip kilan...

      Sil
  9. Uğradım hemen kaçıyorum , kahvemi yapıp gelicem ve öyle okuyacağım :)))Keyfime keyif katacağım. O zaman da tekrar yorum yazacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tatlisin Füsuncum, bekliyorum al kahveni gel :)

      Sil
  10. Sevgili Melange,
    Düşüncelerinize aynen katılıyorum..Dünyamız bir cennet bakmayı, görmeyi ve o'na hak ettiği değeri vermesini bilenler için!..ne yazık ki güzelim ülkemiz o hak ettiği değeri görmüyor ve elindeki hazinenin kıymetini bilmiyor!..Çocukken Almanya'ya gidiş gelişlerimizde Avusturya üzerinden geçerken bayılırdım Alplere!..boynunda çanlarla sevimli görüntü sergileyen o sarı kızlara:)Yugoslavya'daki göller bölgesine..

    Harika görüntüler çekmişsiniz..
    Hikayedeki gibi güzellikleri keşfetmeyi bilenler ve yüreklerinde o güzellikleri taşıyanlar, prenslerin prenseslerin tahtlarında oturmaktadırlar zaten!..cennette burada, cehennem de!..bakmasını bilene..teşekkürler, paylaşımlarınız için...

    Yeni keşfettiğim sitenizi keyifle takip edeceğim..
    İyi pazarlar dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esmir, hosgeldiniz cafeme :) hep beklerim, mutlu olurum.

      Ne güel bir yorum bu hikaye icin, cok dogru yüreklerinde o güzellikleri tasiyanlar bu güzellikleri görenler zaten en güzel tahtta oturanlardir..

      ben de cok mutlu huzurlu bir pazar diliyorum.

      Sil
  11. benim de görmem lazım burayı; biz ormanlarımızı yapılaşmaya açarken insanlar ormanları turizme kazandırıyor. o kadar okudum bu konularda, yine de hiçbirşeyi düzeltmeye gücümüz yetmedi. hem gıpta hem mutlulukla izledim fotoğrafları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cok dogru, insan gipta ediyor güzelliklerin böyle korundugunu görünce..

      Sil
  12. Bir yerde takılı kaldım. "İçme suyu kalitesindeki" göl!
    Sonra düşününce çok üzüldüm denizi bol yurdumun haline.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gölde yasayan bir balik cinsi var "Inci baligi" sadece cok temiz sularda yasayabiliyor, o yüzden nesli tükenmek üzere, ama burada yasiyorlar. Avusturyanin cogu gölü icme suyu kalitesinde..

      Bu arada Avusturya'da su musluktan iciliyor, ve inanilmaz lezzetli bir suyu vardir..

      Sil
  13. Biraz zaman geçti ama sonunda kahvemle beraber döndüm. Ben bu cafede dinleniyorum gerçekten. Ayrı bir huzur var. Nefis manzaralar. Kendi ülkemdeki güzellikler için bir kez daha üzüldüm. Dünya gerçekten bir cennet ve onu, yüreğinde cenneti taşıyanlar görebiliyor Itırcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel br laf bu..yüreginde cenneti tasimak..cok cok güzel bir ifade..
      cok sevgiler Füsuncum

      Sil
  14. Ne güzel bir yer mutlaka gideceğiz teşekkürler

    YanıtlaSil