29 Haziran 2013 Cumartesi

Evlatlarını yiyen Satürn


Satürn, Roma mitolojisinde, tanrıların tanrısı... Elinde asası, dediğim dedik, astığım kestik. Güç onda …
Goya, "Cocuklarini Yiyen Saturn"
İktidarının keyfini sürerken, birgün kulağına, oğlunun tahtını elinden alacağı fısıltısı ulaşır. O andan itibaren krallığında doğan oğullara gün yüzü yoktur, tüm oğullarını yemeye başlar, artık herbiri kendine karşı tehdittir, acımasızca yutar yok eder…Ta ki Jüpiter’e kadar..O’nu annesi her nasılsa saklamayı başarmıştır.


Goya „Kara Resimler“inde „Evladını yiyen Satürn“ü, tüm acımazlığı ve dehşetiyle yansıtır. Dönemin iktidarının acımasızlığına ve savaşa bir gönderidir bu. Resimde, Satürn doymak bilmeyen ağzını, ihtirasla açmış, gözleri cinnetin etkisiyle dönmüş, elinde tuttuğu, artık teslim olmaktan başka çaresi kalmamış oğlunu iştahla yemeye  başlamıştır.

Siyasetin, tarih sahnesine adımıyla başlamış bu tragedya. Değişik ülkelerde, farkli zamanlarda, değişik isimlerle hep aynı oyun sergilenmiş o günden bu güne değin. İktidarını kaybetme korkusuyla acımasız yok edilen veya gücüne güç katmak için kurban edilmiş oğulların kanı ve  bu kanla beslenip semirmiş muktedirlerle dolu bu sahne..
Ruhunu satmaya hazır Faust’ları bulduğunda, ona dünya hazlarını sunarak, kendi başkalarının felaketi olmayı sürdürmüş çoğu zaman „İktidar“ denen Mefisto..

Bizim ülkemiz de tanır bu tragedyayı... Değişik isimlerle sahnelendi aynı oyun bu topraklarda da.. Bu ülke de çocuklarını yedi hep..

Osmanlı imparatorluğu oğullarının kanıyla var olmus sultanlarla dolu..

Ya yakin tarihimiz…
İktidarların doymak bilmeyen aç gözlü ihtirasına, gözleri dönmüş güç bendeciliğine, yaşamak için öldür anlayışına ne oğullar verdi bu ülke..

Hala da vermeye devam ediyor…

Ama halen de umut var…
Zira Jüpiter yenmedi mi eninde sonunda babasını…
Sevgi galip gelmedi mi Faust’a..



<a href="http://www.bloglovin.com/blog/4240253/?claim=88khg4524hw">Follow my blog with Bloglovin</a>

15 yorum:

  1. Satürn'ün yönettiği bir burcun insanı olarak elinize sağlık diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Neyseki Satürn yönettigi burclara düsünme,disiplin,görev sorumlulugu, basa cikma, sebat gibi, özellikle simdi cok ihtiyacimiz olan güzel nitelikleri vermis..

      Cok tesekkürler, sevgiler sevgili Petek..

      Sil
  2. Bu oyunu değiştirmenin vakti geldi çoktan!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldi Semi'cim...

      Artik sevginin sayginin, birlikteligin ve aydinligin hakim oldugu bir sahne olmali bundan böyle..Bunun icin de cok calismak gerekiyor..

      Sil
  3. Faust ne ızdırablı karakterdir, sanki bu coğrafyanın insanı gibi Geothe yazmasa sanırsın bizden biri, bu coğrafyadan tragedya eksik olmadı, olmuyor :( Mitoloji ile Etimoloji çayla simit, balla kaymak gibi, lokumla kahve gibi bir ikili benim için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Coook Faustlar Faustcuklar cikardi bu topraklar...

      (Mitoloji ve Etimoloji benim icin de aynen öyle...ama bu konuda sen bi numarasin :) )

      Sil
  4. Umutların bittiği noktada, hayat durmuştur zaten. Hepimizin umutlarını canlı tutarak, sinerji yaratmanın tam zamanıdır.:) Umudu olan her dosta sevgiler.:)Viyana'ya sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen tükeniyor ama umutlar..o zaman hayat disarda devam etse de icinde duruyor insanin..

      Karanliga adim adim hizla yaklasirken, umudun hala var olduguna uyanmak, gün be gün yeserdigini görmek kadar güzel bir sey yok sevgili Nilgün
      benden de sevgiler

      Sil
    2. Halide Edip'in dediği gibi, "Gece en karanlık ve ebedi göründüğü zaman,gün ışığı en yakındır." Çökmek ya da vazgeçmek, güçsüzlerin özelliğidir.:) Yola devam...Tahminlerim beni yanıltmıyorsa, ki... Çok yanılmam çok güçlü, iradeli, vatansever bir hanımefendi ile karşı karşıyayım.:)))Sevgiler.:)

      Sil
    3. Ben de cok severim bu cümleyi, icinde gerceklesecegine inancin yüksek oldugu bir umudu tasir hep..

      Cok tesekkür ederim bu zarif tanimlamaniza.. sevgilerimi iletiyorum ben de size :)

      Sil
  5. Tam nokta vuruşu olmuş bu harika yazı, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sagol Ayda'cim...

      Ve bugün gencecik Menekse'lerin kurban edildigi gün..iktidarlari ugruna..

      Sil
  6. Goya, korku, karanlık, din baskısı, dehşet ve yoksulluğun semboludur. Gerçi kendisi son derece zengindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Zeynep'cim..kendisi saray ressami olmasina ragmen baskiya, savasa, insanlarin korkularina ic dünyalarina iliskin fircasini kullanmaktan geri durmadi..
      Saturn'ü de (diger tüm "kara resimler"le birlikte) aslinda evinin yemek odasinin duvarina yapar. Daha sonra tuvale aktarilir.

      Sil