3 Şubat 2012 Cuma

Kis ortasinda "Bahar Temizligi"

Bir haftadir hasta olup yataga bagli kalinca, bir tarafimda kitaplar, bir yerde laptopum yatak tatili yapar durumdayim.  Oglum, aski ugruna Brezilya, Amazon ormanlarinin derinliklerine kendini vurmus, sevgili her zamanki gibi gene is icin Türkiye’de, biz kizimla basbasa kalinca da yatakta kalmak pek bir keyifli oldu ilk defa.. Ama aliskin olmayinca da, biran önce kalkip birseyler yapma derdindeyim… Kar Türkiye’nin her yanini sardi ama burda  henüz 1 gün yagdi ve bitti, ama bilenler bilir, Viyana’nin kuru ayazi, hele de -10-13 leri buldu mu, biran önce kar yagsin dedirtir, insanin burun delikleri donar resmen…ve hava aynen böyle su an Viyana’da, insan basini cikaramiyor disari soguktan..ve ben sicak yatagimda okunacaklari karistirirken, bu soguk havada neler yapmali, evde neler yapilir diye bir sayfaya denk geldim..“Subat da olabiliriz, ama madem bu sogukta eve kapandiniz, neden bahar temizligine simdi girismiyorsunuz“ diye basliyordu yazi…



Bahar temizligi ne kadar güzel gelir kulaga daha telaffuz edilirken bile degil mi? Daha baslamadan sirf telaffuz ederken bile, ferahligi kokusu hissettiriverir sanki kendini. Her sey ayaga kalkar evde…kendini en görünmez sanan kir pas artik saklanamaz olur. Tam anlamiyla evin alti üstüne geliverir, beraberinde mis gibi bir sabun kokusu ve sonucunda müthis bir ferahlikla. Adi üstünde „Bahar temizligi“, yani koca bir senenin tüm kirli, pasli birikiminin atildigi, evin detoksa ugradigi zaman…
Tasinmalar da bu konuda cok yardimci olsa da, bu bahar temizligi sirasinda
ne cok gereksiz birikmis sey bulursunuz. Cekmecelerin, dolaplarin ici aslinda coktan atilmasi gereken ivir zivirla doludur. Ama atilmasi gerektiklerine hep üzerinden epeyce bir zaman gectikten sonra karar verilir, cünkü, rafa, cekmeceye, dolabin bir gözüne kaldirilan her nesne; ya lazim olur, ilerde isime yarar, veya o an bir hatirasi olup üzerinden gecen belli bir süreden sonra aslinda hic bir etkisinin kalmiyacagi, veya tamamen atmaya üsenip dursun bakalim kösede söyle bir…  gibi gibi nedenlerle birikir de birikir…Ta ki birgün evdeki kalabalik hem bedenimizi hem gözümüzü ve hatta ruhumuzu yormaya baslar, iste o zaman baslariz bosaltmaya… Ne büyük bir ferahliktir yasanan, gereksiz onca seyi hayatimizdan cikardigimizda…
Herkeste böyle mi oluyor bilmiyorum ama benim evimde devamli olarak birikiyor birseyler, üstelik bunun nasil oldugunu bile anliyamadan ben. Kimi evler vardir halbuki, hic bir daginiklik gözükmez onlarda, ortalikta en ufak bir ivir zivir yoktur, hersey hep ama hep yerli yerindedir, fazladan hic birsey durmaz ortalikta, herseyler jilet gibidir, hatta masanin , sehpanin üzerinde duruyorsa bir kase, tabak bostur ici hep, tertemiz, olmasi gerektigi gibi, hep cok merak ederim, nasil birikmiyor bu evlerde hic birsey, nasil bu kadar steril olabilir bir ev......ben de ise ortalikta kalan her birseyle dolar o kase, sac tokasi, kibrit, ilac, cimbiz,gözlük kalem ne biliyim o an ortada ne kaldiysa onunla iste… ha, bu arada ironi gibi gelecek ama daginikligi da hic sevmem, ev daginiksa oturup bir kahve dahi icemem o da ayri..ama birikir, biriktikce de dagilir, dagilinca da ben dagilirim..böyle gider bu iste..

Hayatin icinde de birikitiriyoruz farkinda olmadan sanirim bir dolu seyi, sonra bir gün geliyor, temizlik yapmak istiyorsunuz, bosaltmaya basliyorsunuz  yasam cekmecelerinizi, sadece özenle secip biriktirdikleriniz, deger verdikleriniz, ihtiyacini duyduklariniz, varliklariyla sizi gülümsetenler kalsin istiyorsunuz orda. Gerisi bos, doldurup bir torbaya kapinin önüne koymak istiyorsunuz.. Üstelik zaman akip gecerken, her bir sonraki zaman diliminde daha az yük olsun istiyorsunuz, yormasin sizi artik gereksiz, ihtiyaca cevap vermekten öte, sadece yorgunluk yaratanlar. Hafiflemek istiyor insan, her bir bosalan cekmece daha da bir özgür kiliyor insani sanki. Affetmeye basliyorsunuz, tasimak agir geliyor kirginliklari, hafifliyorsunuz, cünkü kirginlik ta ayni sehpanin üzerinde duran canak gibi siz bosaltmadikca dolmaya devam ediyor, birikiyor…  Yüreginizi bosaltmak istiyorsunuz gereksiz yüklerden,  cikariveriyorsunuz hayatinizdan artik kalp sagliginiza iyi gelmeyenleri, yani „saglikli beslemek“ istiyorsunuz artik kalbinizi..

Hayat öyle ya da böyle biriktiriyor kendini bir yerlerde, evinizde, kalbinizde, beyninizde, ruhunuzda… ben mümkün oldugunca bosaltmak istiyorum artik, birikenleri… Hersey gerektigi kadar olsun,  etrafima baktigimda icimi isitan, yüzümü güldüren olsun hersey… Az ve öz olsun, mutluluk veren olsun, saglikli olan olsun, duygularim nefretten kinden uzak olsun, yeteri kadar olsun hersey… basit ve sade... En büyük lüks aslinda bunu basarabilmek...

 
Evet, iyi ki gördüm o yaziyi, bahari beklemeye gerek yok, subattayiz  ama ben basliyorum bahar temizligine… hersey söyle bir ayaga kalksin..temizlensin ve gereksiz, yük olan her seye mutlulukla elveda denilsin yavas yavas…

Iyilestim sanirim, bu enerjiyi üzerimde hissettigime göre…

28 yorum:

  1. O bahar temizliğinin bizim evde de olduğunu hayal ettim bir an..

    ee ben de şimdiden başlasam evdeki minik böcükle ancak yaparım bahara kadar:))abartmadım ciddiyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabii o minik böcük acilan sacilan her seye hazine bulmuscasina dalacak ve ne mutlu olacak..:)oy üzden ben de basla derim..:)

      Sil
  2. Aslında gece uyumak üzereyken okudum bu yazıyı. Yine son derece etkileyiciydi.
    Uyumadan önce nasıl üzerinde düşündüysem bütün gece rüyamda arşivlerde koliler kitaplar, eşyalar arasında ayıklamalar yaptım durdum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haaha...ah Asuman'cim cok yasa emi, nasil güldürdün beni..
      etkileyiciydi demene tabii ki cok sevindim ve de cok tesekür ederim ama sana kabuslar gösterecek kadar da olmasaydi keske..:)

      söz bu aksam bir yazi yazarsam güzel bir rüya göreceksin :)

      Sil
  3. enerji icecekleriyle yikanmis gibi oldum. hadi bakalim :) bu arada gecmis olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkür ederim, ama epeydir yatmaktan mi nedir, bende de öyle bir durum var :)

      Sil
  4. Hiç bir zaman gıcır gıcır olmadı sanki evim ama ne gam hiç üzülmedim. Evlerimiz kibrit kutusu gibi burda(Bodrum), neyi nereye sıkıştıracağımı düşünmekten çoktan vazcaydım ;-)
    Hep demişsin ya, ben de sana hatırlatayım; an'ı kaçırma...;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklisin..tesekkürler bu güzel hatirlatma icin..:)

      Sil
  5. Melange, açıklamak gereğini duydum. Asla kabus değildi. Kutular içinde çocukluk masal kitapları buldum. Babamın kaybettiğim kitaplarını buldum.Hatta birinin arasından para çıktı.Tozlu kötü olanları poşetlere doldurup attım. Sonuçta etraf tertemizdi :)

    YanıtlaSil
  6. oh..rahatladim inan..simde de cok sevindim, ne güzel bir rüya görmüssün,hayirdir insallah diyelim ama öyle de gözüküyor, sen kitaplari bir aramaya basla derim, cok muhtemeldir de para bulman, benim de yapmadigim sey degil bazen kitap arasina saklamak..:)

    YanıtlaSil
  7. Peki evlerimize bahar temizligi yaparken, ruhumuza, kalbimizede yapabilirmiyiz? :)

    Arındırsak, tüm eskilerden kurtarsak, güneş dogsa..Keşke..

    Çok geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asli'cim,"yasam cekmecelerimizi" bosaltalim dedigim kisimda tam da bundan sözediyorum aslinda..kesinlikle cok gerekli..tabii yapabiliriz..ve ne rahatlariz :)

      tesekkür ederim iyi dileklerine :)

      Sil
  8. Itır'ım daha iyi olmana sevindim.. Bahar temizliği = iç+dış detoksu:) harika fikir..

    YanıtlaSil
  9. Sagol canim..kafamda basladim yavastan detoksa da,is simdi yavas yavas pratige dökmeye gelicek..söyle bi gücleneyim de...haayyyt diye bir giriseyim:)))

    YanıtlaSil
  10. çok geçmiş olsun :) ben de bayılırımm fazlalıkları atmaya özellikle de..

    YanıtlaSil
  11. hem icimiz hem evimiz temzlendi... canim benim tesekkürler, yine harika bir yaziydi:-))) ebru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi ebrusum...bu hafta temizlige start haftasi yapalim :)) öptüm cok

      Sil
  12. ne güzeeeel. bahar temizliği pek severim. hep de yazarım bu konuda.
    bayılırım sık sık atarım herşeyi.
    ev bomboş olsun isterim.
    :)
    ki yenilerle dolsun.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel dedin..yeniliklerle dolsun, evet :)

      Sil
  13. ben de temizlik yaptım ama bahara çok var. kaç kere beter olur..çok çok geçmiş olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tesekkür ederim Buket :)

      ben de farkli mi saniyorsun..:)

      Sil
  14. Melange, yazılarınız çok hoş ve samimi,düzenli evler de huzur vardır....Ancak biraz dağınıklıkta iyidir bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkür ederim Surey...

      Ben de ayni fikirdeyim, asiri düzenli evleri sevmem ben yada rahat edemem öyle diyim, yasanildigi gözüken evleri severim, göz yormayan dogal daginikligi. Beni rahatsiz eden daginikliktan kastim, bazen herseyin her yerde olma, ve fazla gereksiz seyin orda burda birikme hali, o zaman keyif bitip bir kaos basliyor :)

      Sil
  15. Kış bitti gitmek üzere, Mart'ta başlıyor benim baharım, mevsimleri öyle öğrendik biz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerci artik mevsimler ezber bozuyor ama..:) haklisin aslinda mart demek bahar geldi demek..o zaman nerdeyse gec kalicaz, basliyalim :)

      Sil
  16. Ben buna ev detoksu derim, her pazartesi spor sonrası evime gelir...nelerden vazgeçebileceğimi düşünür ve kullanmadığım herşeyi işe yarar yerlere ulaşması çabasında ayırırım.Harika bir olay, üşenmem paketlerim ve yerine laştırırım.Yani pazartesileri huzur günüm, paylaşma hatta gereksizleri atma günüm.Evdeki kargaşa ruhumuzuda yoruyor, seviyorum ev detoksunu.Az eşya, yalın hayat... bence yalına geçiş yapmamız gerekiyor.

    YanıtlaSil
  17. Ne tesadüf üç gündür evde bahar temizliği yapıyorum.Aynen dediğiniz gibi çekmeceler,kutular,raflar,dolaplar,kirliler değdi değmedi yıkananlar ...
    Bir hafifledim sormayın.Ancak yorgunluktan bittim.Her bitiş böyle ferahlatsın inşallah.

    YanıtlaSil