21 Mayıs 2012 Pazartesi

Cehalet aleviyle savas...

Viyana'nin masal gecelerini anlatmistim bir süre önce.. Prensler prensesler arabalari balkabagina dönüsmeden, soguk subat ayinda evlerine cekildikten sonra, baharin coskusuna, rengine ve atesine uygun bambaska bir balo kutlanir Mayista Viyana’da.


Acilis - Life Ball Sarkisi söyleniyor




Life Ball – Yasam Balosu



Life Ball, Viyana’nin Balolar takvimine girmekle beraber, HIV virüsü tasiyan ve AIDS hastalarina yardim amacli düzenlenen, Avrupanin en büyük hayir organizasyonudur. 

 
Bu sene 20. jübile yilini gerceklestiren, her sene Avusturya devlet televizyonu ORF tarafindan ilk 2 saatlik acilisi canli olarak verilen ve dünya üzerinde 60 TV kanali, 500 e yakin basin temsilcisi tarafindan izlenen ünü Avusturya sinirlarini coktan asmis olan ve her sene dünyanin ünlü starlari, modacilari, eglence dünyasinin ileri gelen isimleriyle Viyana’nin en cilgin, en renkli ve en basarili (2011 de yardim amacli toplanan para 2 milyon Euroya yakin!)  „balo“nun mimari ise Gery Keszler.

Liseyi bitirdikten sonra dünyayi dolasmaya cikip, Avusturalya’da sirkte ascilik yapip, daha sonra uzak doguyu gezen ve sonunda gene Avusturya’ya dönüp makyaj egitimi alan Keszler, bir süre sonra Paris’e yerlesir. Burada dünyaca ünlü Vogue, Dépêche Mode, Marie Claire gibi dergilerde ve  Thierry Mugler, Vivienne Westwood, Jean-Paul Gaultier gibi tasarimcilarla calisma imkani bulur.

1992 de daha sonra gene Aids yüzünden kaybettigi arkadasi Dr. Torgom Petrosian ile AIDS li hastalara yardim saglamak amacli bir AIDS vakfi kurarlar.

1993 de kafasinda Life Ball’in ilk tohumlari yeserir ve bu projesini zamanin Viyana belediye baskani Helmut Zilk (Viyanalilarin gönlüne taht kurmus olan belediye baskanlari) ile paylasir Keszler ve bu organizasyonun, Viyananin meshur balolarindan birisi olmasi istedigini ve de Rathaus’da (Belediye Binasi –ki bu binayla ilgili daha önce de yazmistim) gerceklestirmek istedigini söyler, zira Rathaus’un görkemli tarihi  binasinin gercek bir sembolik gücü olacaktir bu kiskirtici, heyecan verici ve göz kamastirici baloda. Zilk projeyi cok dogru bulur ve destekler. Bosuna sevmedi O’nu Viyanalilar…

Rathaus - Belediye Sarayi önünde kurulan dev sahnede acilis

Ve 1993 te ilk balo verilir, o zaman sponsor sadece Viyana sehri belediyesi ve iki yan sponsordür, ilk davetliler gecikirler hatta, korkar Keszler… basarisiz mi olacaktir bütün girisim.. Tam tersine, iste bugün 20. senesi kutlanan bu balonun sayisiz sponsörünün yani sira bir cok ünlü isim, firma tamamen yardim amacli hic bir karsilik beklemeden destek veriyor. Bu balodan saglanan gelir, kâr amaci gütmeyen yardim kuruluslarina, paranin gidecegi yer iyice arastirildiktan sonra dagitiliyor.
Aids Life vakfinin amaci, HIV/AIDS üzerine insanlari bilgilendirmek, egitmek, korumak ve hasta olanlara yardim saglamak, dünya üzerinde Aids hastaliginin sanilanin aksine sadece %5 inin homoseksüellerde %95 in ise heteroseksüllerde ve cocuk-yasli, kadin-erkek (ki kadinlarda daha cok) herkeste görülebilecegini, nasil korunmak gerektigini anlatabilmek. Zaten acilis sirasindaki tüm eglencelerin yani sira, AIDS üzerine, hayat üzerine de konusmalar yapiliyor cesitli sanatcilar tarafindan.

Balonun nasil ve neden bu kadar cilgin ve renkli olduguna gelince..
Öyle bir kitle var ki, 20 yildir bu balonun kalbi olan..en atesli taraftarlari. Yaraticilik konusunda sinir tanimayan, aslinda cogu kisinin icinde yatan ama bazen disavurumu güc olan rengârenkligi aciga cikaran kimi fantastik, isiltili, kimi kiskirtici ve hatta korkunc denebilecek kiyafetler, maskeler, makyajlarla bu baloyu senlendiren avantgard kesim.. Onlar ayni zamanda Life Ball’in mesajcilari; onlarin slogani „Tolerans“… „Baska olan“ i hor görmek yerine hosgörülü olmak, birbirini kabul etmek…









Bu sene 19 Mayis’ta 20.si kutlanan balo, "Fight the Flames of Ignorance“ (bilgisizlik aleviyle savas) slogani ile muhtesem bir acilis yapti. Her sene bir önceki senenin önüne gecen, 2009 da 4 temel element olarak baslayan bu sene „Ates“ temasiyla tamamlanan ve tüm kiyafetlere de damgasini vuran göz kamastiran bir gösteriydi.

Acilis, bu sene ilk defa, Chopin’in A-Dur Polonezi orjinal sekliyle yani orkestra olmadan piyano ile calinarak yapildi. Ama Rathaus binasinin önüne kurulu, kirmizi  kurdele (AIDS amblemi) seklindeki devasa sahne üzerinde yan yana siralanmis 20 siyah kuyruklu  Steinway piyano ile…ve 21. kuyruklu daha da bir özel olan meshur Steinway D-274 ve tuslarinda da hayati filme (Shine - Geoffrey Rush) konu olan ünlü Avusturalyali piyanist David Helfgott
Avusturya Steinway isbirligi ile yapilan bu 20 piyanonun hepsi bir altin plaket ile ünlü bir sanatcinin imzasini tasiyor ve balo sonrasi satisa sunulacak, geliri ise Aids vakfina..

Sahneyi isiklandiran dev kristal avize Güc ve Umut’u sembolize ediyor „ Crystal of Hope“… 2005 ten beri vakif, HIV/AIDS ile mücadele eden bir organizasyonu finansiyel olarak da destekliyor ve Swarowski tarafindan gerceklestirilen 100.000 Euro degerindeki bu avize de bu amaca hizmet ediyor. 2012 nin Kristal Umut’u ise Bobi Bear* projesine gidiyor.

Ve tekrar „Show“a dönersek, her sene geleneksel olarak yapilan bir de defile var,  Bu senenin kreasyonunu gecmisten gelecege adi altinda retrospektif bir defileyle, moda dünyasinin ünlü ismi, italyan Vogue dergisinin sef editörü Milanolu Franca Sozzani hazirladi, sunmak da Alek Wek, Tatjana Patitz, Karolina Kurkova, Eva Padberg, Lydia Hearst, Diana Gärtner, Paulina Porizkova, Aimee Mullins, Tereza Maxova, Kiera Chaplin, Adriana Karembeu, Eva Riccobono Shaun Ross’a düstü…
Balo kartlarinin sayisi 3780 ile sinirli.. Baloya extravagant stilleriyle katilacak olanlar, balo kartlarini yari fiyatina aliyorlar, bunlara Style Tickets deniyor. Ama o senenin sloganina uygun „dresscode“a göre giyinmeleri gerekiyor. Ve daha sonra macenta hali üzerinde diger ünlülerle birlikte yürüyebiliyorlar.


Davetliler arasinda Sean Penn, Clinton

Naomi ve Banderas


Güzel Mila...sarki da söyledi acilista


Operetten pop müzige, karnaval havasindaki 2 saat üzeri bir acilistan sonra, davetliler Rathaus’un görkemli salonlarinda sabahin erken saatlerine kadar dansetmek üzere sahneden ve sahne etrafina kurulmus localarindan ayrilip iceri giriyorlar. Ama acilis showu Belediye Sarayinin önüne kurulu dev sahnede gerceklesip ve ayni zamanda dev perdelerle de verildigi icin, Rathaus'un hatiri sayilir büyüklükteki bahcesini dolduran 45 bine yakin seyirci icin ücret ödemeden izledikleri gercek bir görsel sölen oluyor.

ve gecenin asil mimari..Gery Keszler

Fakat tekrar hatirlatmakta yarar var, her ne kadar cilginca eglenilen farkli bir balo olsa da, bu sene acilis konusmasini yapan Belediye baskani Häupl’in da dedigi gibi; „Bu sadece bir eglence degil“…
2008 de vefat eden belediye bask. Helmut Zilk'in esi, Avusturyanin cok sevilen sanatcisi Dagmar Kollar
 Goga Eschkanazi ve Eva Cavalli





Bütün bunlarin yani sira, Viyana Belediyesi de bir alkisi hakediyor; bu baloya cömert arka cikisi, belediye binasini sunarak gösterdigi sosyal sorumluluk, dünyaya aciklik ve „tolerans“i nedeniyle… Zira bu Aids balosu, dünya capinda tek ve ilk yer bir politik binada gerceklesen…

Bobi Bear projesinin kurucusu Jackie Branfield
*Bobi Bear; Güney Afrika’da Kwa-Zulu bölgesinde her dört kizdan biri 16 yasina gelmeden tecavüze ugruyor. Tahminen yetiskinlerin %51i (17-45 yas arasi) HIV pozitif ve tecavüz de bu gruplarin icinden oluyor. Bobi Bear operasyonu, cinsel tacize ugramis cocuklarin korunmasi ve onlarin yeniden ruh ve beden sagliklarina kavusmasi ile ilgileniyor. Bu projenin kurucusu Jackie Branfield, tecavüze ugramis kücük kizlarin konusmaktan cekinmeleri üzerine, iletisimi kolaylastirmak icin, teddy bear – oyuncak ayi projesini hayata geciriyor. Cocuklar yasadiklarini bu ayiya anlatiyor, ciziyor veya yaziyorlar..bu arada bu vesileyle suclulara da ulasmak kolaylasiyor, mahkeme de de gecerli kabul görüyor. Ve ayni zamanda bu proje öyle basariya ulasiyor ki, ayda 4000 cocuga yardim götürmeye basliyorlar



Jon Secada ve Deborah Cox düeti..Still I rise..


12 yorum:

  1. Itır`cım, Viyana Belediyesi`ne hem de kocaman alkışlar!
    Fotoğraflara büyük bir hayranlıkla baktım, sen mi çektin merak ettim?
    Balonun, hem amacı güzel, hem görsel anlamda müthiş. Sloganı tolerans, herkesin bugün ihtiyacı olan bir kavram...
    Çok sevdim, Viyana gözüme bir kez daha başka göründü. Teşekkürler paylaşımın için:)

    YanıtlaSil
  2. Ve bu da 19 Mayista kutlandi..nasil bir ironik tezat var..

    Bu sene cok gitmek istememize ragmen, bilet konusunda gec kalmistik ne yazik..fotograflar basinda cikanlar, gazetelerin internet sayfalarinda harika paylasimlar vardi onlari kullandim. (bazen unutsam da kendi fotogralarima Melange yazisini ekliyorum)

    Cok sevgiler Semicim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, atlamışım. Sen üzerine Melange yazıyorsun:))
      Güzel fotoğraflar seçmişsin.
      Türkiye`ye gelme zamanın yaklaştı sanırım, doğru mu?

      Sil
    2. Evet evet :) ay sonu Türkiye'deyim, önce Cesme ama haziranin 2.haftasi istanbul :)) mutlaka ayarliyalim

      Sil
  3. inanılmaz bir şölenmiş. Afrikada ki olayda çok üzücü...

    YanıtlaSil
  4. Zeynep gercekten inanilmaz renkli bir sölen bu, ama sonucunda da hatiri sayilir bir yardim toplaniyor.

    Güney Afrikadaki durum icler acisi ve Jackie Branfield'in Bobby Bear operasyonu cok cesur ve basarili bir girisim..belki göz atmak istersin diye bir link ekliyorum

    http://www.youtube.com/watch?v=la7JrbvHhH8

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. baLo benim soyadım... o bakımdan da özel olarak ilgimi çekti, fotoğraflar çok acaip, içinde olunca kimbilir nasıldı. viyana'ya gelince balo görmemek olmaz dedirtti bu yazı bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eger gercek balolari görmek istiyorsan ocak-subat ayinda ugramalisin ama Viyana'ya :) daha önceki yazimda anlatmistim onlari :))

      Sil
  6. Bu kez resmen burningman organizasyonuna dönmüş ateşli mateşli ama organizasyon dediğin böyle olur :) Orada olmak vardı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaa :) evet burda olsan sana bol malzeme cikardi ayrica Bolat :))

      Sil
  7. Viyana keyiflidir...benim en sevdiğim şehirlerdendir.. bu etkinlik de çok keyifli olmuş...

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel organizasyonlar var çok hoşuma gitti.Bizde olsa böyle gayri ciddi işlerle belediyeler ilgilenmez,protokol ıvır zıvır vs vs derler.Yardımın yöntemi doğru demek ki ki,bu kadar ilgi var ve para toplanıyor.Ateş temasını kaçırdık belki diğer elementleri yakalayıp görme şansımız olur,kimbilir:)

    YanıtlaSil